România are mai multe cooperative, decât CAP-uri în 1989. Lipsesc managerii calificați, însă

În România, funcționează peste 4.000 de cooperative, din care numai în 2021 au fost înființate aproape 800 de astfel de forme asociative, ceea ce înseamnă ceva mai puțin de o cincime din total. Un record istoric putem spune, pentru că s-a depășit până și numărul de CAP-uri care existau înainte de 1990 – peste 3.000. Din păcate, o mare parte dintre acestea nu sunt competive, iar managerii calificați sunt foarte puțini.

Chiar dacă în ultimii ani a crescut interesul pentru înființarea de cooperative, iar în 2021, de exemplu, au fost create mai multe, raportat la media din cei cinci ani anteriori, acestea dețin o cotă de piață de doar 2%, față de 50% în Franța sau 83% în Olanda. Într-un scenariu optimist, se vorbește, însă, de atingerea unei cote de 20-25% până în 2030.

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj solicită implicarea autorităților și a societății civile în procesul de dezvoltare a unui corp de manageri pentru cooperativele agricole.

Din punctul nostru de vedere, există încă un deficit semnificativ de competențe de management cu aplicare în cazul particular al acestor forme asociative, motiv pentru care am gândit și am derulat proiectul CoopNet 2.0 în acești ultimi doi ani. Facem astfel un apel către autorități să sprijine cooperativele pentru ca acestea să poată forma sau angaja manageri calificați să le supervizeze operațiunile”, susține Márton Balogh, directorul biroului regional din Cluj-Napoca al Fundației.

El spune că în contextul actual, marcat pe de o parte de amenințarea unei penurii alimentare globale, iar pe de alta de intrarea în noul ciclu de finanțare a agriculturii prin Planul Național Strategic 2023-2027, cooperativele agricole au o șansă – poate unică – de a juca un rol major în dezvoltarea economiei noastre, cu condiția să beneficieze de know-how pentru a profita de disponibilul de finanțare din fonduri europene care urmează să vină.

Acum toată lumea mizează pe PNS 2023-2027, care este în curs de aprobare de către Comisia Europeană, și în care sunt prevăzute linii de finanțare pentru aspecte cum ar fi transferul de cunoștințe sau consilierea în afaceri agricole. Acestea vizează în mod explicit aspecte bine definite, de exemplu «subiecte orizontale legate de activitățile fermei», precum cadrul legal aplicabil, tehnologie, marketing, IT, bioeconomia, diversificarea activităților, inovații, digitalizare și așa mai departe”, afirmă Balogh.

Olandezii stau cel mai bine

Datele oficiale ale Comisiei Europene arată că în UE funcționează circa 250.000 de cooperative agricole care au 5,4 milioane de angajați. 163 de milioane de cetățeni europeni, adică aproximativ o treime din întreaga populație a Uniunii, au statut de proprietar într-o cooperativă agricolă.

În Vest, cota de piață a cooperativelor agricole variază mult de la o țară la alta, de la 83% în Olanda și 79% în Finlanda, până la 50% în Franța, adică mult peste România.

Potrivit datelor provizorii din Recensământul Agricol 2020, în România există peste 2,88 de milioane de exploatații agricole, aproximativ 33% din numărul total de exploatații din UE (date Eurostat valabile pentru 2016), dimensiune medie fiind de doar circa 4,42 ha/exploatație, cu mult sub media europeană de 16,6 ha/exploatație.

Pe lângă avantaje precum posibilitatea de a-și vinde mai ușor producția, capacitatea mai mare de negociere a prețurilor de vânzare, controlul unor costuri cum sunt cele cu depozitarea și transportul produselor sau capacitatea de a se folosi de resursele grupului în scopuri de marketing și promovare, cooperativele pot accesa mai ușor finanțări și know-how, consideră reprezentanții Fundației.

Programul CoopNet 2.0

Din rețeaua CoopNet fac parte peste 80 de entități – cooperative, Grupuri de Acțiune Locală, asociații și fundații. În cadrul programului CoopNet 2.0 organizat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, 21 de manageri ai unor cooperative agricole au participat la cinci sesiuni de instruire și mentorat, la cursuri în domenii precum management financiar, marketing, management proactiv, managementul resurselor umane și management de proiect, acesta din urmă fiind acreditat de către ANC.

Fundația Civitas a implementat programul „CoopNet 2.0 – Învățăm și creștem împreună” în colaborare cu Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și finanțat de Romanian-American Foundation (RAF), adresându-se liderilor de cooperative agricole.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole