România bate recordurile UE la capitolul emigrare. Milioane de români s-au stabilit peste hotare

Publicat: 14 iul. 2025, 16:32, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
România bate recordurile UE la capitolul emigrare. Milioane de români s-au stabilit peste hotare
Foto: Freepik.com / România bate recordurile de emigrare

România este campioana UE la emigrare. Potrivit unor date recent publicate de Parlamentul European și citate de Puterea Financiară, peste 3,1 milioane de cetățeni români s-au stabilit în alte state din Uniunea Europeană. Fenomenul atinge cote istorice și ridică tot mai multe semne de întrebare legate de viitorul socio-economic al țării.

România, campioană la emigrare în Uniunea Europeană

Datele prezentate de Parlamentul European, cu ocazia Zilei Mondiale a Populației, arată că România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește numărul cetățenilor stabiliți în alte state membre. Cei peste 3,1 milioane de români plecați reprezintă 16,28% din populația totală. Acest procent care ne plasează înaintea altor țări mari exportatoare de cetățeni, precum Polonia, Italia sau Portugalia.

Spre deosebire de state precum Malta sau Germania, unde procentele sunt aproape nesemnificative, mai sunt câteva țări din estul Europei care ne stau alături pe podiumul emigrației. Croația are aproape 15% din populație în afara granițelor, iar Bulgaria se apropie de 12%. Însă doar România a depășit pragul simbolic de trei milioane de cetățeni stabiliți în străinătate.

Haz de necaz: „Măcar suntem primii la ceva”

Parlamentul European subliniază că libertatea de circulație în UE le oferă cetățenilor dreptul de a munci, studia sau trăi oriunde în spațiul comunitar. Însă în cazul românilor, acest drept s-a transformat, de fapt, într-o formă de evadare. Mulți dintre cei plecați caută stabilitate, siguranță economică sau un mediu mai predictibil în care să își crească copiii. Din păcate, această minimă siguranță nu o pot găsi pe plaiurile mioritice.

Fenomenul nu trece neobservat nici în societatea românească. Reacțiile din spațiul public variază de la ironicul „Suntem primii la ceva!”, până la critici la adresa celor care aleg să plece. În același timp, tot mai multe voci atrag atenția asupra dezechilibrelor generate de migrarea masivă. Cele mai nocive sunt depopularea satelor, criza forței de muncă, îmbătrânirea populației și pierderea legăturilor comunitare.

În ciuda beneficiilor evidente ale apartenenței la Uniunea Europeană, cifrele legate de emigrație reflectă o realitate tristă pentru România. Deși în ultimii ani mulți români începuseră să revină, acum trendul pare să fi stagnat. Pe fondul crizei economice și politice, exodul nu mai pare a fi ceva temporar, iar revenirea celor plecați pare tot mai puțin probabilă.