România detronează Rusia în comerțul cu Republica Moldova

Publicat: 27 feb. 2024, 19:24, de Vasile Bahrim, în ECONOMIE , ? cititori
România detronează Rusia în comerțul cu Republica Moldova
Interconectarea dintre România și Republica Moldova s-a consolidat semnificativ

România a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, triplând volumul comerțului bilateral de la 1 miliard la 3 miliarde de euro, între 2014 și momentul prezent.

Această creștere remarcabilă, evidențiată de Victor Chirilă, ambasadorul Moldovei în România, plasează România înaintea Rusiei și altor țări în relațiile comerciale cu Moldova. Avansul se datorează Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Comprehensiv și Aprofundat cu UE, semnate în 2014. Acestea au marcat începutul integrării economice a Republicii Moldova cu România și piața unică europeană.

Investițiile românești în Moldova au depășit 400 de milioane de euro până în prezent, în timp ce Moldova a investit peste 80 de milioane de euro în România, subliniind o cooperare economică strânsă.

În plus, în contextul tensiunilor din regiune și al războiului din Ucraina, cooperarea energetică s-a intensificat, cu Transgaz administrând rețelele de gaze din Moldova și planuri ambițioase pentru proiecte energetice, printre care o reţea de gaze în jurul Chișinăului și o linie electrică între Bălți și Suceava.

Eforturile comune includ și investiții în infrastructura rutieră, cu proiecte de modernizare și construcție a nouă poduri peste Prut și conectarea autostrăzilor, plus modernizarea căilor ferate.

Inițiativele sunt susținute cu fonduri românești și europene, evidențiind un angajament pentru îmbunătățirea transportului și infrastructurii.

În concluzie, din 2014 și până în prezent, interconectarea și interdependența dintre România și Republica Moldova s-au consolidat semnificativ, cu investiții importante în infrastructura rutieră, energetică și în dezvoltarea unei piețe de capital comune.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România, a organizat marţi Ziua Oportunităţilor de Afaceri dedicată colaborării comercial – economice dintre România şi Republica Moldova.