România este în faliment! În scurt timp, ne va lovi pe toți. Concedierea a peste 500.000 de bugetari este o măsură care ne-ar mai da o gură de oxigen
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/bugetarii-salariu-20252.jpg)
România nu mai e doar „în criză” – e în faliment. Iar realitatea economică nu mai poate fi ignorată. Datoria publică crește accelerat, deficitul bugetar scapă de sub control, iar banii care se împrumută azi cu dobânzi uriașe se duc, în proporție covârșitoare, pe salarii la stat și pe pensii speciale. Sistemul se sufocă și tot mai mulți români simt cum lanțul slăbiciunilor le strânge buzunarele.
În acest context, ideea liderului AUR, George Simion, de a concedia 500.000 de bugetari poate părea radicală, dar este probabil singura măsură de salvare reală. Acesta propune reducerea aparatului administrativ cu două treimi în decurs de cinci ani. Nu pentru a face economie cu orice preț, ci pentru a opri hemoragia financiară a statului și a reda României un minim echilibru bugetar. ”De exemplu, o eficientizare a aparatului administrativ. Suntem în Senatul României, aici tot am auzit proteste din partea angajaţilor, diferite chestii. Sunt angajaţi aici, în Senat, la comisiile pe care le conducem noi, dar nu angajaţi de noi, ci erau în structura Senatului, care sunt deranjaţi în momentul în care li se cere un raport de activitate. Situaţia asta este în administraţia locală şi centrală”, a afirmat George Simion, într-un interviu acordat Digi 24 şi difuzat marţi seară.
Bugetarii „de partid” au împânzit România
Simion nu vorbește despre concedierea profesorilor, medicilor, pompierilor sau militarilor – dimpotrivă, recunoaște că acești oameni sunt deficitari în sistem. Problema reală este armata de funcționari de partid angajați în ultimii 20 de ani, odată cu explozia aparatului de stat. Dacă în anii 2000 aveam 800.000 de bugetari, azi sunt peste 1.300.000. Această diferență nu e despre servicii mai bune pentru cetățeni, ci despre clientelism politic și sinecuri. „Vorbim de faptul că la începutul anilor 2000 erau 800.000 de angajaţi în sectorul de stat şi acum sunt 1.300.000. Ar trebui să ajungem înapoi la 800.000 pentru că în aceşti 25 de ani noi beneficiem de tehnologie, de digitalizare şi putem să profităm de progresul tehnic. (…) Dar vreau să nu alarmăm pe cineva spunând că a doua zi se va întâmpla acest lucru. Pe parcursul a cinci ani, avem un program de guvernare care prevede reducerea cu două treimi a instituţiilor locale şi centrale. E un plan radical”, a mai spus candidatul AUR la președinția României.
Aproape 470.000 dintre acești bugetari lucrează în administrațiile locale, unde adesea o primărie rurală are mai mulți angajați decât elevi în școală. În Senatul României – simbolul risipei – sunt angajați care refuză să întocmească rapoarte de activitate și se simt jigniți când li se cer justificări. Aceste structuri, susținute cu bani împrumutați, sunt un lux pe care România falimentară nu și-l mai permite.
Tehnologia poate înlocui birocrația – dacă vrem
Într-o lume care merge rapid spre digitalizare, România încă funcționează pe dosare cu șină și plimbat de hârtii. Simion propune să folosim progresul tehnologic pentru a înlocui posturile inutile. Să eliminăm redundanțele, să digitalizăm sistemele și să păstrăm strict ceea ce este necesar pentru funcționarea statului.
Desigur, concedierea a 500.000 de oameni nu se va face peste noapte. Planul întins pe cinci ani presupune restructurări treptate, audituri serioase și reorientarea angajaților disponibili către mediul privat, care are nevoie acută de forță de muncă productivă. Însă fără o astfel de „terapie de șoc”, sistemul public riscă să se prăbușească sub propria greutate.
Un plan curajos, dar necesar
Ce propune Simion nu e o promisiune electorală populistă, ci o măsură dureroasă dar necesară. O gură de oxigen pentru o țară care, altfel, riscă să intre în colaps economic și social. Dacă măsurile nepopulare nu sunt luate acum, ele vor fi impuse mai târziu de FMI sau de prăbușirea monedei naționale. Diferența este că azi mai putem controla acest proces. Mâine s-ar putea să nu mai avem de unde alege.
Suntem aproape de momentul în care statul nu va mai putea plăti salariile și pensiile decât cu împrumuturi toxice. Când roata se va opri, se va prăbuși totul – de la sistemul sanitar, la cel educațional și, inevitabil, la încrederea cetățeanului în stat.
Concedierea a 500.000 de bugetari nu este un moft. Este poate ultima șansă a României de a se salva din faliment.
1,3 milioane de persoane lucrează la stat
În România, aproximativ 1,3 milioane de persoane lucrează în instituțiile de stat, iar dintre aceștia, 64% sunt angajați în administrația publică centrală și 36% în administrația locală, conform datelor Ministerului de Finanțe din noiembrie 2024. Mai exact, există 838.316 bugetari în administrația centrală și 467.881 în administrația locală.
Comparativ cu sectorul privat, unde sunt angajați aproape 4,2 milioane de oameni, sectorul public reprezintă 23% din totalul angajaților din România, în timp ce 77% lucrează în sectorul privat.
Cele mai mari structuri din administrația centrală sunt Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale. De asemenea, instituțiile subvenționate și cele finanțate din venituri proprii contribuie semnificativ la numărul total de posturi.
În administrația publică locală, majoritatea posturilor sunt ocupate de autoritățile executive locale și unitățile sanitare din rețeaua locală.