România ia în calcul să prelungească interdicţia la importul de cereale ucrainene

Publicat: 18 sept. 2023, 13:04, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori
România ia în calcul să prelungească interdicţia la importul de cereale ucrainene

Miniştrii Agriculturii şi Economiei pregătesc la cererea premierului Marcel Ciolacu un ordin comun pentru a prelungi interdicţia importului de cereale ucrainene pe o perioadă de 30 de zile.

Premierul a precizat că se așteaptă o propunere de licenţiere a produselor agricole din partea Ucrainei, după ce Comisia Europeană i-a solicitat să vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.

De la momentul în care CE a luat decizia, vineri, de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, a mai spus premierul.

”În primul şi în primul rând a fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi colegul Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedinta Comisiei”, a declarat preşedintele PSD după şedinţa conducerii partidului.

”Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui totuşi un control riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va şi de asemenea şi astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă. A fost un gentlemen,s agreement între mine şi premierul Ucraine pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Până în acest moment, mai mult ca sigur astăzi aşteptăm şi aşa mi s-a promis de către premierul Ucrainei, că îmi va trimite această propunere de licenţiere pe care să o discutăm. În cazul în care vor apărea solicitări de export pentru România, cu certitudine am să cer ministrului în primul rând al Agriculturii, ministrului Economiei, pentru că vorbim şi de comerţ, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricţia prelungită”, a mai precizat Marcel Ciolacu. 

Restricțiile vor viza cele patru produse care au avut până acum interdicţie, a mai spus şeful Executivului. 

În prezent, volumul cerealelor din Ucraina care tranzitează România se ridică la 2,5 milioane de tone de cereale pe lună.

 ”Nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier. România a fost nişte investiţii rapide, prin Ministerul Trandporturilor, atât pe câi ferate cât şi pe tranzitul pe Dunăre”, a afirmat Ciolacu. 

La rândul lui ministrul Agriculturii Florin Barbu a precizat că „aşa cum a spus şi Comisia Europeană, în cazul în care nu vor veni cu planul de măsuri şi cu licenţierea pentru produsele agricole, vorbim de cele patru porumb, grâu, rapiţă, orz, atunci Comisia a spus că va interzice importul până pe 31 decembrie”.

La rândul lui ministrul Agriculturii Florin Barbu „aşa cum a spus şi Comisia Europeană, în cazul în care nu vor veni cu planul de măsuri şi cu licenţierea pentru produsele agricole, vorbim de cele patru porumb, grâu, rapiţă, orz, atunci Comisia a spus că va interzice importul până pe 31 decembrie”.

Ucraina a anunțat că intenţionează să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza restricţiilor pe care aceste state le-au impus pentru importurile de produse alimentare ucrainene, imediat după anunțul CE.