România, în vizorul CE cu unul dintre cele mai bune romane

Publicat: 27 aug. 2020, 19:05, de Roxana Roseti, în Cultură
România, în vizorul CE cu unul dintre cele mai bune romane

România se află pe lista recomandărilor de lectură ale Consiliuui European pentru această vară cu romanul „Dimineaţă pierdută” al Gabrielei Adameşteanu,.

Lista cuprinde 18 titluri din 18 state membre UE. Reprezentanţa României pe lângă UE a propus „Dimineaţă pierdută” de Gabriela Adameşteanu. Romanul a apărut în 1984 la Cartea Românească şi a fost publicat în opt ediţii la Polirom. lecturiRomanul a fost dramatizat şi pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul „Bulandra” (decembrie 1986 – februarie 1990). Absolventă de Litere la Universitatea Bucureşti, Gabriela Adameşteanu a lucrat la Editura Enciclopedică (1965-1984) şi Cartea Românească (1985-1990). A fost redactor-şef al săptămânalului „22” (1991-2005) şi al suplimentului „Bucureştiul Cultural” (până în 2013). Plus multe alte titluri și funcții.

România prezentă cu romanul modern

„Dimineata pierdută este unul dintre cele mai bune romane apărute în ultima vreme. Bogat, chiar stufos, profund, <adevărat> până în cele mai mici amănunte. Modern în construcţie şi scris cu fineţe. (…) Modernitatea constă în multiplicarea, ca în zeci de oglinzi care se răsfrâng reciproc”. Așa scria Nicolae Manolescu (Lumea în două zile, „România literară”, 24 mai 1984) despre roman. Tot potrivit lui Nicolae Manolescu, Gabriela Adameşteanu stăpâneşte la fel de bine ambele registre. Și pe cel individual, aparent minor, psihologic, monden şi burghez, şi pe acela colectiv, politic. În care războiul şi refugiul sunt privite ca mari catastrofe naţionale. Împletirea lor fiind remarcabilă.

Lista cu cele 18 titluri a fost iniţiată de Biblioteca Consiliului European şi fosta Preşedinţie a Croaţiei la Consiliul Uniunii Europene. Sub titlul „Cititori ai Europei. Listă de lectură”. Lista a fost întocmită pe baza selecţiei făcute de Reprezentanţele Permanente pe lângă Uniunea Europeană (UE) şi cuprinde romane grafice, ficţiune istorică, basme, piese de teatru.