România intră în zona roșie. Șoferii de marfă, exceptați de la carantină. Țările cu risc epidemiologic, lista actualizată

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi seară, 30 septembrie, lista a țărilor cu risc epidemiologic. În noua listă, România intră în zona roșie. O schimbare importantă este că șoferii de marfă vor fi exceptați de la carantină, dacă au test negativ, sunt vaccinați sau au trecut prin boală.

Modificări la lista țărilor cu risc epidemiologic:

– în zona roșie au intrat: România, Republica Moldova, Armenia, Bulgaria, Belarus și Groenlanda;

-în zona galbenă au intrat:

•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Austria, Elveția, Gibraltar, Iran, Maldive și Bahamas;

•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Ucraina, Insulele Feroe și Leshoto;

-în zona verde au intrat: Olanda, Germania, Franța, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Kosovo și Capul Verde.

Șoferii de marfă, exceptați de la carantină

HCNSU 43 din 01.07.2021 se modifică. Se include excepția de la măsura carantinei pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă precum si cei care asigură transport de persoane.

În schimb, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în condițiile deplasării în scop profesional.

Testul nu îi scapă de carantină pe cei veniți din zona roșie

Persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină, dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile. Rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia, dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negative, poate ieşi din carantină în a zecea zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...