România participă la Francofilm cu documentarul „Colectiv”

România participă la cea de-a XII-a ediţie a Francofilm – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu documentarul „Colectiv” în regia lui Alexander Nanau.

Proiecţia filmului „Colectiv” va avea loc marţi, 15 martie, ora 21.00, la sediul Institutului Francez pe lângă Sfântul Scaun – Centrul Saint Louis din Largo Toniolo 21/22. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul în sală se face pe bază de Super Green Pass şi cu purtarea obligatorie a măştii de protecţie FFP2. Proiecţia filmului va fi în limba română, cu subtitrare în italiană.

„Colectiv” este un film documentar din 2019 regizat de Alexander Nanau. Acesta urmăreşte o investigaţie a unor jurnalişti de la „Gazeta Sporturilor” despre corupţia din sistemul de sănătate românesc care a cauzat dezastrul de la clubul Colectiv. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia, la 4 septembrie 2019.

A fost lansat în România la 28 februarie 2020 şi la 20 noiembrie 2020 în alte ţări, inclusiv în Marea Britanie şi SUA. A primit aprecieri ale criticilor şi premii, inclusiv Premiul Academiei Europene de Film şi Premiul Societăţii Naţionale a Criticilor de Film.

La 15 martie 2021 a fost nominalizat de către Academia Americană a Artelor şi Ştiinţelor Cinematografice drept candidat la categoriile Cel mai bun film străin şi Cel mai bun film documentar la cea de-a 93-a ediţie a Premiilor Oscar, fiind pentru prima dată în istorie când un film românesc primea o astfel de nominalizare. Filmul Colectiv a câştigat în 2020 Premiul Academiei Europene de Film la categoria „cel mai bun documentar”. În 2021 a fost desemnat cel mai bun documentar la Critics’ Circle Film Awards (Premiile Cercului Criticilor de Film din Londra).  În iunie 2021 filmul a câştigat Premiul LUX al Parlamentului European. 

Cea de-a XII-a ediţie a Francofilm – Festivalul Filmului Francofon de la Roma prezintă, în perioada 10-18 martie 2022, 17 filme care oferă publicului şansa de a călători în inima diversităţii culturilor francofone. Datorită sprijinului oferit de Grupul Ambasadorilor Francofoni, la ediţia din acest an participă 16 ţări membre ale OIF: Armenia, Belgia, Bulgaria, Canada-Quebec, Coasta de Fildeş, Egipt, Elveţia, Franţa, Kosovo, Luxemburg, Maroc, România, Ruanda, Senegal, Vietnam şi Tunisia.  Manifestarea este organizată cu susţinerea reprezentanţelor diplomatice şi culturale în Italia ale ţărilor membre ale OIF.

Festivalul a fost creat şi este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internaţională a Francofoniei (20 martie) şi se bucură de participarea ţărilor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF). Prezenţa românească este promovată de Ambasada României în Italia şi de Accademia di Romania in Roma, cu susţinerea Institutului Cultural Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...