România, pe antepenultimul loc în UE la producția de electricitate din surse nucleare

România se afla pe antepenultimul loc în UE la producția de energie electrică nucleară. În 2019, 13 state membre ale UE au funcționat în total 106 reactoare nucleare, producând 765.337 GWh de electricitate sau aproximativ 26% din producția totală de energie electrică din UE, potrivit datelor Eurostat.

Cel mai mare producător de energie nucleară din UE a fost Franța, cu 399.011 GWh (52,1% din totalul UE), urmată de Germania (75.071 GWh sau 9,8%), Suedia (66.130 GWh sau 8,6%) și Spania (58.349 GWh sau 7,6%).

Aceste patru țări au reprezentat împreună mai mult de trei sferturi din cantitatea totală de energie electrică generată în instalațiile nucleare din UE. România, cu 11.280 GWh e pe antepenultimul loc și depășește doar Olanda cu 3.909 GWh și Slovenia cu 5.821 GWh. România are o singură centrală atomoelectrică, la Cernavodă și rateaza fiecare prilej de a continua dezvoltarea centralei.

Producția de energie electrică din surse nucleare. Sursa: Eurostat

Înschimb, Germania, de exemplu, vrea să renunțe la energia nuclearelectrică, în favoarea energiei eoliene și a celei solare, deși momentan cea mai mare parte a producției provine din utilizarea cărbunilor.

În același timp, 14 state UE nu produc electricitate din surse nucleare, acestea fiind: Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Austria, Polonia și Portugalia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...