România, printre cele mai poluate țări europene, alături de Bulgaria și Polonia

Publicat: 03 iun. 2021, 15:30, de Răzvan Zamfir, în Orașul meu
România, printre cele mai poluate țări europene, alături de Bulgaria și Polonia
masini poluare

Media anuală a concentraţiei de particule fine în zonele urbane din Uniunea Europeană a scăzut în ultimii ani, dar rămân peste nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cea mai mare poluare a aerului din UE o au zonele urbane din România, Bulgaria şi Polonia.

Valorile au ajuns la 12,6 ľg/m3 (micrograme pe metrul cub) în 2019, de la 25 ľg/m3 în 2015, dar cu toate acestea continuă să fie peste nivelul recomandat de OMS, adică o medie anuală de 10ľg/m3, potrivit Eurostat. 

La nivelul țărilor Uniunii Europene, cea mai mare medie anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) se regăseşte în zonele urbane din Bulgaria (19,6 ľg/m3), Polonia (19,3 ľg/m3) şi România (16,4 ľg/m3). La polul opus, concentraţia este cea mai scăzută în zonele urbane din Estonia (4,8 ľg/m3), Finlanda (5,1 ľg/m3) şi Suedia (5,8 ľg/m3).

PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni. Spre deosebire de PM10 (adică particule cu o dimensiune de 10 microni), particulele PM2,5 pot afecta mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni.

Potrivit unui studiu publicat în martie de platforma globală privind IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat poziţia 51 la nivel mondial. Cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India), iar la polul opus aerul cel mai curat este de găsit în insule din mijlocul oceanului, precum Insulele Virgine şi Noua Zeelandă sau în capitalele ţărilor nordice Suedia şi Finlanda.

La nivel mondial, în 2020, doar 24 din cele 106 ţări monitorizate au respectat recomandările anuale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru poluarea cu PM2,5.