România, pusă la zid de ministrul rus de Externe: Se întâmplă lucruri flagrante în domeniul electoral
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Romania-pusa-la-zid-de-ministrul-rus-de-Externe-Se-intampla-lucruri-flagrante-in-domeniul-electoral.jpg)
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat marți un atac virulent la adresa Occidentului, acuzându-l că ar impune un sistem electoral părtinitor în Europa. Printre țările menționate în discursul său s-a aflat și România, despre care Lavrov susține că ar fi scena unor „fapte flagrante” în domeniul electoral.
Ministrul rus de Externe, agresiv la adresa României
Într-o conferință de presă susținută după o întâlnire cu secretarul general al OSCE, Feridun Sinirlioglu, Lavrov a criticat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, acuzând-o că nu mai funcționează imparțial.
Potrivit acestuia, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE ODIHR) nu ar avea standarde clare de operare, deși Moscova ar fi propus de aproape două decenii stabilirea unor principii comune pentru activitatea sa.
„Printre concesiile pe care le-am făcut, semnând cifrele bugetare şi nepunându-le la îndoială, există subiecte care privesc Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE ODIHR – n.r.), care nu are criterii pentru funcţionarea sa, în ciuda faptului că am propus de aproape 20 de ani să convenim asupra unor astfel de principii. Occidentul răspunde cu un refuz categoric, spunând că acest birou este standardul de aur, deci orice vor să facă, să facă”, a spus Lavrov, relatează News.ro.
Lavrov a susținut că acest birou este dominat de reprezentanți ai statelor NATO și UE, care decid unilateral dimensiunea și formatul misiunilor de observare electorală, oferind un tratament preferențial statelor occidentale și ignorând problemele din estul Europei.
În acest context, oficialul rus a făcut referire la România, insinuând că alegerile de la noi din țară nu sunt monitorizate suficient, în timp ce în alte state din regiune se trimit echipe extinse de observatori. Totodată, Lavrov a acuzat Occidentul că își subordonează OSCE, încercând să împiedice Rusia să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește funcționarea organizației.
„Şi ei determină în mod absolut voluntar formatul şi dimensiunea misiunilor de observare a alegerilor. Ei trimit două persoane undeva şi 300 de persoane altundeva. În primul rând, ei acordă atenţie aşa-numitelor ţări din est, în timp ce ţări precum România, de exemplu, unde se întâmplă lucruri flagrante în domeniul electoral, nu fac obiectul niciunei pretenţii”, a acuzat Lavrov.
Rusia nu este susținătorul lui Georgescu?
Pe aceeași linie de retorică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a intervenit pentru a critica decizia autorităților române de a-l exclude pe Călin Georgescu din cursa pentru alegerile prezidențiale.
Peskov a susținut că anularea candidaturii acestuia dintr-un „motiv fals” ar delegitima întregul proces electoral din România. Mai mult, oficialul rus a afirmat că orice scrutin desfășurat în absența lui Georgescu nu poate fi considerat legitim.
În același timp, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a negat categoric orice legătură între Kremlin și Georgescu, calificând drept „absurde” acuzațiile conform cărora Rusia ar fi implicată în acest subiect. Peskov a insistat că aceste acuzații sunt complet nefondate și reprezintă doar o încercare de a justifica anumite decizii politice interne ale României.
„Desigur, în acest context, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, orice alegeri care vor avea loc fără el (Georgescu – n.r.) vor fi ilegitime”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului într-o discuţie cu jurnaliştii.