România s-a alăturat unor proiecte de vârf ale NATO

Publicat: 10 iul. 2024, 21:30, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
România s-a alăturat unor proiecte de vârf ale NATO
Foto; Facebook

Cu ocazia Summit-ului NATO de la Washington, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat documentele prin care țara noastră a devenit parte a două programe de vârf ale NATO. Este vorba despre programul „Supraveghere Persistentă din Spațiu la Nivel Aliat” (APSS) și  cel pentru cooperarea multinațională în vederea dezvoltării și implementării de software aliat pentru servicii de Cloud și Edge (Allied software for Cloud and Edge services – ACE).

În actualul context de securitate, caracterizat de provocări diverse și interconectate, tehnologiile spațiale sunt esențiale pentru realizarea obiectivelor de apărare. Programul APSS va oferi cadrul necesar pentru viitoarele dezvoltări în domeniul spațial, în beneficiul aliaților și al NATO, oferind o perspectivă comună asupra acestui nou domeniu operațional și un răspuns adecvat la noile amenințări.

Memorandumul de Înțelegere pentru Programul APSS are scopul de a stabili cadrul necesar pentru gestionarea și implementarea programului, pentru a răspunde cerințelor și nevoilor NATO.

„Această inițiativă subliniază angajamentul României pentru modernizarea și consolidarea capacităților noastre naționale și colective. Prin alăturarea la programul APSS, vom asigura o supraveghere continuă și eficientă din spațiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile amenințări de securitate. România este interesată să participe la astfel de proiecte, care promovează inovarea și asigură accesul la tehnologii de vârf”, a evidențiat ministrul Tîlvăr.

Programul APSS urmărește să îmbunătățească și să accelereze conștientizarea situației operaționale și să susțină procesul decizional în cadrul NATO, prin sporirea accesului la date, servicii și capabilități spațiale.

Lansată oficial în 2023, inițiativa „Supraveghere Persistentă a Alianței din Spațiu” (APSS) este destinată să consolideze capacitățile NATO de a colecta și gestiona date spațiale, într-un mod eficient și coordonat.

Această inițiativă inovatoare își propune să schimbe modul în care NATO colectează, procesează și distribuie informații, integrând tehnologii avansate, precum inteligența artificială, menținând avantajul tehnologic și îmbunătățind viteza și eficiența procesului decizional.

Celălalt proiect constituie unul dintre obiectivele Strategiei NATO de Implementare a Procesului de Transformare Digitală, document aprobat în cadrul Summitului de la Vilnius în 2023, și vizează dezvoltarea infrastructurii digitale a NATO (Digital Backbone).

România se alătură astfel altor 21 de state aliate în efortul comun de a accelera procesul de adoptare a modelului cloud, în vederea asigurării serviciilor, în beneficiul structurilor Armatei României și al forțelor aliate, dislocate pe teritoriul statelor membre ale Alianței.

Prin dezvoltarea și implementarea soluțiilor software aliate, necesare asigurării serviciilor de tip cloud computing și edge computing/de tip interfață cu sistemele naționale, proiectul ACE va avea ca rezultat minimizarea riscurilor de securitate, asigurarea unei interoperabilități ridicate și a unor servicii sigure și scalabile, integrarea acestora într-o arhitectură care va permite partajarea datelor în domeniile de operații terestre, aeriene, maritime, spațiale și din spațiul cibernetic.

Proiectul ACE și celelalte proiecte prevăzute a fi derulate în baza Strategiei NATO de Implementare a Procesului de Transformare Digitală vor contribui la accelerarea eforturilor Alianței și a statelor aliate privind implementarea strategiilor de descurajare, conceptelor de comandă-control și a conceptului de operații multi-domeniu.

„Dezvoltarea unor soluții software de ultimă generație pentru serviciile de tip cloud  și edge reprezintă un obiectiv strategic major al țărilor aliate, care va contribui la menținerea coerenței și unității aliate, într-o lume dominată de competitori care testează permanent reziliența statelor membre în domeniul digital. Prin participarea la această inițiativă, ne asigurăm că suntem pregătiți să facem față provocărilor viitoare”, a evidențiat ministrul Angel Tîlvăr.