Virgil Popescu despre gazele din perimetrul Neptun Deep: „E cel mai mare perimetru descoperit până acum”

Publicat: 04 mai 2022, 22:00, de Roxana Roseti, în News , ? cititori
Virgil Popescu despre gazele din perimetrul Neptun Deep: „E cel mai mare perimetru descoperit până acum”
Virgil Popescu

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a declarat că România va deveni independentă energetic și un jucător important pe piața de energie. Afirmația a fost făcută în contextul în care a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră.

Cred că punem încă o cărămidă la independența energetică a României, pentru că statul român, prin Romgaz, devine parte al acestui consorțiu, împreună cu OMV Petrom, pentru extragerea gazelor din perimetrul de adâncime. E cel mai mare perimetru descoperit până acum.

Putem vorbi de cel puțin 100 de miliarde de metri cubi acolo. E o cantitate de gaze care dublează producția României. Ea acoperă consumul și dă posibilitatea României să devină un furnizor de securitate energetică regională”, a declarat Virgil Popescu, la Antena 3.

Putem deveni jucători în piața de energie

Potrivit ministrului, din Marea Neagră pot fi scoase până la 200 de miliarde de metri cubi de gaz natural: „Cei de la OMV au zis la un moment dat de 80 de miliarde. Există informaţii că sunt 100 de miliarde. Eu cred că există în Marea Neagră potenţial de peste 200 de miliarde de metri cubi. E uriaş pentru zona noastră, e un perimetru de nivel mediu la nivel global”.

Ministrul a mai susținut că până scoatem gazele din Marea Neagră putem să avem mai multe centrale de producere a energiei pe gaze naturale.

Putem deveni jucători în piața de energie. De la gaze mergem și către piața de energie, că aceste gaze pot produce și energie. Până scoatem gazele din Marea Neagră să avem mai multe centrale de producere a energiei pe gaze naturale, să avem reactorul modular împreună cu americanii, așa încât în 2026-2027 independența să fie atât la energie, cât şi la gaze”, a continuat Popescu.

România vrea mai mult pentru că poate

Acesta a mai spus că autorităţile române lucrează şi la îmbunătăţirea reţelei de transport de energie, strategia fiind deja gata: „România vrea mai mult pentru că poate și are resurse: independenţă care înseamnă şi securitate, dar şi să susţină consumul din producţia proprie. Asta îmi doresc pentru România anului 2026 – 2027”.

Ministerul Energiei a declarat că, pe lângă suma de un miliard de euro aferentă tranzacţiei, alte patru miliarde se vor investi, cel mai probabil, pentru a exploata gazele din mare, ducând la un „boom” al economiei.