România trebuie să reducă cu 62% consumul de carne până în 2030

Publicat: 05 mart. 2023, 07:00, de Victor Scarlat, în News
România trebuie să reducă cu 62% consumul de carne până în 2030

UE trebuie să reducă consumul de carne cu peste 71%, până în 2030, iar România cu 62%, potrivit Acordului Climatic de la Paris, pentru a reduce poluarea. Iar cum comisarii europeni consideră că animalele, și vaca, în mod special, poluează cel mai mult, devine clar ce viitor așteaptă fermele de animale și producția de carne.

În cazul României, consumul de carne trebuie să ajungă la 62% până în 2030, respectiv 75% până în 2050, anul în care emisiile de carbon ar trebui să fie reduse la zero, în condițiile în care oricum este mai mic cu vreo 20 kg pe cap de locuitor pe an, față de media UE.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a atenționat România să ia măsuri urgente în privința aerului poluat și să reducă amoniacul provenit din fermele de vaci. Concret, CE cere dotarea fermelor cu echipamente care să limiteze emisiile periculoase sau mărirea spaţiului pentru animale la fermele care dețin peste 150 capete bovine. Ori astfel de echipamente sunt foarte costisitoare, iar în România sunt puține ferme mari de bovine care își permit astfel de investiții.

Cu astfel de probleme se confruntă nu doar fermierii români, care spun că UE ar trebui să-și adapteze politicile la noua realitate, ci și cei din statele UE, zilnic închizându-se sute de ferme. În Olanda, de exemplu, circa 3.000 de ferme riscă să fie închise din acest motiv.

Carnea sintetică, în restaurante

Dacă animalele sunt puse la zid pe motiv de poluare, se acordă o atenție tot mai mare insectelor sau cărnii sintetice, obținută din celule animale adevărate în bioreactoare, hrănite cu nutrienți, și care arată și are gustul cărnii adevărate sau cel puțin așa susțin cercetătorii.

La americani, de exemplu, pieptul de pui cultivat în cuve de oțel a fost aprobat de către un organismul cheie de reglementare ca fiind sigur pentru consum. Între timp, UE pregătește și ea cadrul legal. Ca să nu mai vorbim că este deja în meniul restaurantelor din Singapore, iar prețurile sunt destul de piperate.

Potrivit unui raport publicat de The Guardian, în 2040, 60% din carnea consumată va fi crescută fie în cuve din celule stem în laboratoare, fie înlocuită cu produse pe bază de plante care au gust de carne, potrivit Mediafax.