România va fi prima țară din Europa care va utiliza reactoare modulare mici ca sursă de energie

Publicat: 17 mart. 2024, 17:20, de Bogdan Radulescu, în ECONOMIE , ? cititori
România va fi prima țară din Europa care va utiliza reactoare modulare mici ca sursă de energie
Romania va fi prima tara din Europa care va utiliza reactoare modulare mici ca sursa de energie

Americanii investesc în sectorul nuclear civil românesc. Experții americani spun că România are potențialul de a utiliza în premieră în Europa primele reactoare modulare mici și totodată să devină un centru distribuitor de energie către alte state europene prin utilizarea acestui nou tip de tehnologie.

Potrivit estimărilor specialiștilor, în România primul reactor modular mic va începe să funcționeze în 2028 sau 2029.  Complexul Energetic de la Doicești va include prima centrală cu reactoare modulare mici din Europa. Tot la Doicești, a fost pus în funcțiune noul parc ca parte a complexului energetic. România va putea utiliza, astfel, în următorii ani, în mod complementar,  două surse curate de energie – nucleară și regenerabilă.

România, prima țară din Europa care va utiliza reactoare modulare mici

Reactoarele modulare de mici dimesniuni folosesc fisiunea nucleară pentru a produce energie, acestea fiind mai reduse decât reactoarele nucleare tipice. Tehnologia presupune construirea reactoarelor potrivit unor norme internaționale de securitate nucleară. Ulterior, reactorul poate fi livrat, asamblat şi pus în funcţiune în orice localitate care îndeplinește toate cerinţele de siguranţă și protecție a mediului.

Franța, Marea Britanie, Polonia, Bulgaria și Canada fac și ele demersuri accelerate de a da în folosință asemenea reactoare. Însă, România va deține primul reactor de mici dimensiuni care a primit aprobarea din partea autorităților de reglementare din Statele Unite.

”Ne străduim să atragem investiţii americane în sectorul energetic românesc. Susţinerea americanilor este totală pentru construierea de reactoare modulare de mici dimensiuni”, a precizat ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a avut recent întâlniri, la Washington, cu o serie de oficiali americani.

Burduja a avut întâlniri cu trei senatori americani: Todd Young (Indiana), Comisia pentru finanţe şi Comisia pentru relaţii internaţionale; Steve Daines (Montana), Comisia pentru energie şi resurse naturale şi Comisia pentru finanţe; Joe Manchin (West Virginia), Preşedintele Comisiei pentru energie şi resurse naturale.

În afară de colaborarea cu americanii, România a încheiat un memorandum de înțelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi, răciți cu plumb topit, cu diverse instituții de profil din Belgia și din Italia.

La nivel mondial, reactoarele modulare mici sunt considerate o tehnologie revoluţionară a energiei nucleare. Ele au fost folosite mai întâi la submarinele militare cu propulsie nucleară, iar modelul unor astfel de reactoare începe să fie pus în practică în domeniul civil, pentru a alimenta cu energie orașele și aglomerările urbane.

 Ceea ce face ca reactoarele mici actuale să aibă un rol important în domeniul energetic nu sunt dimensiunile lor, ci faptul că designul lor profită în mod deliberat de dimensiunea mai mică pentru a aduce caracteristici de siguranţă suplimentare.