Unde se află județul din România cu cel mai fertil sol din țară

Publicat: 07 mai 2024, 07:18, de Mariana Olteanu, în Agricultura , ? cititori
Unde se află județul din România cu cel mai fertil sol din țară

Un județ din România se poate lăuda cu unul dintre cele mai fertile soluri, regiunea ajungând astfel să fie una importantă pentru agriucltură. În total, județul cu pricina se întinde pe o suprafață de 693.034 hectare, din care 530.808 hectare de teren arabil. Acesta nu este singurul lucru cu care localitatea se poate lăuda.

Este vorba, mai exact, de județul Timiș care se poate lăuda cu terenuri agricole cultivate în sistem ecologic. Mai mult, judeţul situat în vestul României atrage un interes semnificativ şi în creştere din partea investitorilor, reprezentând 5% din totalul tranzacţiilor cu terenuri agricole la nivel naţional în 2023.

„Judeţul Timiş, cu un potenţial agricol semnificativ din punct de vedere al condiţiilor climatice favorabile şi solurilor fertile, atrage interesul investitorilor datorită oportunităţilor de dezvoltare ale zonei. În anul 2023, tranzacţiile cu terenuri agricole în judeţul Timiş au reprezentat 5% din totalul per ţară.

Mai mult, în primele două luni ale acestui an, au fost încheiate aproximativ 850 de tranzacţii, marcând o creştere cu 31% comparativ cu perioada similară a anului precedent”, a declarat Mădălin Aresmeriţoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE România, conform Agerpres.

Totodată, Timiș se află pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte suprafaţa arabilă, cu o cifră de 530.808 hectare. Aceasta constituie un pilon solid pentru creşterea şi diversificarea activităţilor agricole în regiune. O analiză efectuată recent arată că, Timiș remarcă cu un lot de 1.500 de hectare, situat la aproximativ 10 km distanţă de Recaş şi la 35 km nord de Timişoara. Aflându-se la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri de graniţele cu Ungaria şi Serbia, terenul este amplasat strategic pentru a facilita accesul la pieţele internaţionale.
La aceste lucruri se adaugă și faptul că în Timiș precipitațiile sunt unele bogate. În plus, sistemul de canale de desecare contribuie semnificativ la gestionarea eficientă a surplusului de apă, asigurând condiţii optime pentru obţinerea unui randament agricol ridicat.