Românii au venit de la 6 dimineață la vot, la ICR Bruxelles

Publicat: 09 iun. 2024, 17:57, de George Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Românii au venit de la 6 dimineață la vot, la ICR Bruxelles

Românii din Bruxelles au venit la votul pentru europarlamentare, duminică, de la 6 dimineață, la Institutul Cultural Român, chiar înainte să se deschidă centrul de votare.

În Belgia au fost înființate pentru scrutin 24 de secții de votare, inclusiv la Ambasada României și ICR Bruxelles.

Un număr de 10 secții de votare au fost deschise în Bruxelles.

Votanții au apărut încă de la primele ore ale dimineții. La cele două secții, votaseră deja peste 100 de români până la ora 11 (ora locală).

Ștefan Sima, ministru-consilier la Ambasada României în Belgia și președintele secției de votare de la Ambasadă, a declarat că procesul de votare s-a desfășurat fără incidente până la ora prânzului, și era optimist privind participarea comunității românești la vot.

”Așteptăm să ne vină cât mai mulți participanți la vot”, a spus acesta.

”Noi suntem secția 38. La fiecare alegeri, am avut la Institut o secție de votare. Am fost foarte surprinși că, la ora 6 dimineața când am venit noi comisia, deja erau oameni care așteptau să voteze. Din păcate, nu am putut să le dăm drumul decât la 7”, spune Adriana Pietrăreanu, director adjunct Institutul Cultural de la Bruxelles, citat de corespondenții locali.

Comunitatea românească din Belgia a evoluat în ultimii ani după o dinamică strâns asociată cu procesul integrării europene a României.

S-au consolidat astfel trei particularităţi ale diasporei româneşti: concentrarea masivă în zona Bruxelles-ului; ponderea ridicată a tehnocraţilor şi studenţilor şi eterogenitatea.

Comunitatea română din Belgia este a doua ca mărime din țară, cu peste 350.000 de persoane.