Românii se tem cel mai mult de foc atunci când vorbesc despre siguranța locuinței

Cei mai mulți dintre români (59%) declară că incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult, inclusiv în privința propriilor locuințe, conform unui sondaj de opinie realizat, la solicitarea UNSAR, de către IRES, în august 2020.

Alte riscuri de care se tem românii sunt cutremurul (54%), furtuna și vijelia (40%), furtul (31%), inundațiile (28%), explozia (24%) și alunecările de teren (16%), potrivit aceleiași cercetări sociologice.

Românii se arată a fi consecvenți ca percepție, în anul 2020 păstrându-se aproximativ aceeași ierarhie a riscurilor care le-ar putea afecta locuințele, în comparație cu studiul similar din 2019. Totodată, anul acesta se remarcă o creștere de 3 puncte procentuale a nivelului de interes al românilor față de asigurările de locuințe și pentru bunuri (74% interesați și foarte interesați în 2020, față de 71% în 2019). Mai mult, potrivit sondajului citat, a crescut și procentul celor care știu că polița PAD este obligatorie, de la 81% în 2019, la 87% în 2020.

infografic_unsar

“Rezultatele cercetărilor sociologice realizate la solicitarea UNSAR pot confirma că suntem pe drumul cel bun și conștientizăm mai bine riscurile la care sunt expuse locuințele noastre. Protejarea lor ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți, cu atât mai mult cu cât, în ultima vreme, casele ne-au devenit multora dintre noi și birouri. Tocmai de aceea, continuăm să venim în sprijinul oamenilor cu campanii de informare și ghiduri utile”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.

“Acum este momentul oportun să acordăm o importanță mai mare protecției căminului nostru, cu atât mai mult cu cât astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Locuirii și a Educației”, a precizat Directorul General al UNSAR, Alexandru CIUNCAN.

Polița de asigurare obligatorie (PAD) asigură trei riscuri catastrofale, cutremur, inundații și alunecări de teren până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției, în timp ce o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței. Totodată, polițelor facultative li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, față de vecini).

Sondajul “Evoluția percepției consumatorilor privind asigurările obligatorii și facultative de locuințe și noile riscuri generate de schimbările climatice 2020” a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.181 de respondenți, proprietari, coproprietari sau persoane care intenționează să achiziționeze o locuință în următorii doi ani, cu vârste de peste 18 ani. Acesta a fost realizat în august 2020, utilizând metodă CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), și are o eroare maximă tolerată de +/-3%.

1 COMENTARIU

  1. Se tem de sărăcia lor, pentru-ca ii omoară încet sigur, pentru-ca nu știu dacă maine vor mai avea o bucata de pâine de așezat pe masa copiilor și al bătrânilor lor.
    Energia electrica oscilează in întrerupătoarele si prize.
    220Kw greu de obținut, de aici vine și frica.
    Polița de asigurare obligatorie este bine ca sa o citești cu mare atenție.
    iar întrebările corecte puse, sunt de un mare ajutor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole