Românii sunt într-un mare pericol. Farmaciile riscă să nu poată achita facturile către distribuitori, stocurile de medicamente se reduc
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/medicamente.jpg)
Întârzierile de până la 90 de zile în rambursarea plăților pentru medicamentele compensate și gratuite de către Casele de Asigurări de Sănătate pun în pericol accesul pacienților la tratamente. Farmaciile riscă să nu mai poată achita facturi, iar acest lucru dăunează mai ales persoanelor cu boli cronice sau venituri reduse.
Întârzierile în rambursările medicamentelor compensate și gratuite au generat o criză financiară gravă în sectorul farmaceutic din România, avertizează mai multe asociații profesionale și Colegiul Farmaciștilor din România.
Semnalul de alarmă tras de farmaciști
Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România, Asociația Farmaciilor Independente Ethica, Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor și Colegiul Farmaciștilor din România au emis un comunicat comun.
Farmaciștii au atras atenția asupra „situației financiare critice” a farmaciilor din cauza întârzierilor de până la 90 de zile la plățile CAS pentru medicamentele eliberate în regim compensat și gratuit. Întârzierile afectează întregul lanț farmaceutic, de la farmacii la distribuitori și producători și pun în pericol accesul pacienților la tratamente vitale.
Situația este foarte gravă în zonele rurale și izolate
„Medicamentele gratuite și compensate sunt esențiale pentru pacienții cu boli cronice sau cu venituri reduse, iar orice întârziere în eliberarea acestora poate avea consecințe serioase asupra stării de sănătate a populației și asupra încrederii sale în sistemul public de sănătate”, se arată în comunicat.
Situația este deosebit de gravă în zonele rurale și izolate, unde farmaciile sunt singura sursă de medicamente pentru comunități.
Impactul asupra pacienților
Întârzierile în rambursarea plăților creează un efect de domino, afectând în primul rând pacienții. Medicamentele compensate și gratuite sunt vitale pentru persoanele cu boli cronice și pentru cele cu venituri reduse, care nu își permit să plătească integral tratamentele.
„Orice întârziere în eliberarea acestor medicamente poate avea consecințe serioase asupra stării de sănătate a populației și asupra încrederii în sistemul public de sănătate”, mai spun farmaciștii.
Se reduc stocurile de medicamente
Confruntate cu lipsa banilor, farmaciile pot reduce stocurile de medicamente esențiale. În aceste condiții, cel mai mult pot avea de suferit pacienții din zonele rurale, unde alternativele sunt inexistente, acest risc este amplificat. În cazul pacienților cu complicații cronice grave, situația sănătății se poate înrăutăți, dacă nu primesc medicamentele la timp.