Romaşcanu, de ziua Tratatului de la Trianon: Sărbătoarea e doar pentru români şi istoria noastră şi deloc împotriva cuiva

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, consemnează semnificația zilei de 4 iunie, când se celebrează tratatul semnat la palatul Marele Trianon de la Versailles.

„Românii au obţinut recunoaşterea internaţională a graniţelor pentru care au luptat cu eroism”, a transmis Romașcanu, adăugând că ”Sărbătoarea de astăzi este doar pentru români şi istoria noastră şi deloc împotriva cuiva”. În Ungaria, ziua de 4 iunie e prilej de consemnarea a pierderii unor teritorii, împărțite între noul stat Ungaria și vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.

Secretarul de stat adjunct al Prim-ministrului, responsabil cu politica națională, Péter Szilágyi, a lansat o nouă declarație revizionistă, afirmând că„decizia a fost luată în urmă cu 13 ani, de a nu permite granițelor naționale să-i  despartă pe maghiari de compatrioții lor. ”Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii”, a spus Péter Szilágyi în cadrul unei ceremonii oficiale.

Ministrul PSD al Culturii, Lucian Romaşcanu a postat o hartă a României Mari, precizând că ea ”reprezintă situaţia teritoriului României Întregite în urma tratatelor de la Versailles, Trianon şi Saint Germain”.

”Astăzi celebrăm una din zilele importante ale istoriei României, ziua când, prin tratatul semnat la palatul Marele Trianon de la Versailles, românii au obţinut recunoaşterea internaţională a graniţelor pentru care au luptat cu eroism in Marele Război. România Mare a strâns, pentru prima dată, marea majoritate a românilor între graniţele aceluiaşi stat, iar un cuvânt de recunoştinţă trebuie rostit şi pentru Emmanuel de Martonne, geograful francez care a ajutat la trasarea noilor frontiere în conformitate cu realitatea etnică”, a scris Romaşcanu pe Facebook.

El i-a transmis felicitări senatorului ”Titus Corlăţean pentru efortul său, împreună cu parlamentarii Partidul Social Democrat, de a avea astăzi Ziua Tratatului de la Trianon consfinţită prin legea 256 din 2020”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...