Romgaz a reziliat contractul cu DuroFelguera și Romelectro pentru construcția centralei pe gaze de la Iernut

Publicat: 05 apr. 2021, 06:00, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Romgaz a reziliat contractul cu DuroFelguera și Romelectro pentru construcția centralei pe gaze de la Iernut

Romgaz a anunțat pe Bursă că a reziliat contractul de construcție a centralei pe gaze de la Iernut, din cauza întârzierilor repetate. Centrala reprezenta primul proiect mare de generare de energie electrică din România.

„Romgaz S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în urma neexecutării, în termen, de asocierea DuroFelguera S.A. și Romelectro S.A., în calitate de Executant a obligațiilor contractuale, prin Hotărârea nr. 28 din 1 aprilie 2021, Consiliul de Administrație și-a manifestat acordul pentru rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, a transmis Romgaz la Bursă.

În consecință, în data de 2 aprilie 2021, Romgaz S.A a transmis notificarea de reziliere a Contactului de lucrări către Executant. Notificarea de reziliere va produce efecte, în termen de 5 zile, de la primirea notificării..

Acum, Romgaz derulează o expertiză tehnică și economică pentru a determina stadiul fizic și valoric de execuție a contractului, precum și determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției.

După finalizarea expertizei tehnice si economice, compania SA va face toate demersurile necesare și utile pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției.

Contract de 268 milioane de euro

Prețul contractului este de circa 268 milioane de euro fără TVA, potrivit Romgaz, iar termenul de finalizare a lucrărilor era de 36 luni. Conform Studiului de Fezabilitate, centrala termoelectrică cu ciclu combinat gaze – abur, e formata din 4 turbine cu gaz, 4 cazane recuperatoare pentru producere abur, cu trei nivele de presiune și 2 turbine cu abur.

Soluția tehnică e flexibilă în funcționare, cu o eficiență de producere a energiei electrice de peste 56 %. Centrala va avea o putere electrică brută de 430 MW, eficiență electrică brută la sarcină nominală de 56,42%.

Centrala va fi o componentă importantă pentru Romgaz in lanțul valoric integrat al gazelor naturale. Eficienta producerii energiei electrice va crește la 56,42% față de randamentul actual de 35% – 39%, scăzând consumul de combustibil gaze naturale și implicit emisiile.