Romgaz se finanțează și de pe piața bancară. Depozit de 200 de milioane lei, la Exim Banca Românească

Publicat: 09 mai 2024, 13:58, de George Andrei, în Business , ? cititori
Romgaz se finanțează și de pe piața bancară. Depozit de 200 de milioane lei, la Exim Banca Românească

 

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A. se finanțează și de pe piața bancară, prin plasamente financiare pe termen scurt, potrivit datelor furnizate de companie.

Prin decizia managementului companiei, a fost plasată la Exim Banca Românească suma de 200 de milioane lei, constituind un depozit la termen, fără prelungire automată, scadent la 15 iulie. Dobânda este de 5,87 la sută pe an, a anunțat, joi, Bursa de Valori București, într-un comunicat de piață.

,,În conformitate cu prevederile art.108 din Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, și Regulamentul ASF privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piața, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. raportează încheierea de tranzacții cu părți afiliate în baza ordinului de constituire a unui depozit la termen fără prelungire automata, cu rata dobânzii negociată, la data de 08.05.2024, în valoare de 200.000.000,00 RON cu data de maturitate la 15.07.2024. Rata procentuala a dobânzii care se aplică depozitului mai sus menționat este de 5,87 la sută pe an”, arată raportul remis BVB, de către Romgaz.

S.N.G.N. Romgaz S.A. a avut constituite depozite la Exim Banca Românească S.A. a căror valoare cumulată pe o perioada de 12 luni a depășit pragul de semnificație de 5 la sută din valoarea activelor nete și 10 la sută din cifra de afaceri netă aferenta anului financiar 2023. Unele dintre aceste depozite au avut scadența înainte de data de 8 mai 2024.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România.

Compania este admisă la tranzacţionare din anul 2013 pe piața Bursei de Valori din București și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul roman cu o participație de 70 la sută. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909, când a fost descoperit primul zăcământ de gaze naturale în Bazinul Transilvaniei la Sărmășel.

ROMGAZ face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.

În 2013 ROMGAZ și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.