Rompetrol Rafinare: cifră de afaceri în scădere cu 33% în 2020. Pandemia dus la scăderea gradului de procesare la 70%

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a reușit în 2020 să-și protejeze și să-și mențină în funcțiune unitățile de producție – rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, divizia de petrochimie, în contextul impactului negativ generat de pandemia COVID-19.

Cu eforturi considerabile, compania a continuat să fie un pilon de stabilitate pentru angajați, clienți, parteneri de business, autorități locale și centrale, atât prin susținerea economiei naționale și regionale (investiții, contribuții), cât și prin produsele obținute (carburanți auto și de aviație, bitum, polimeri, hexan, etc).

Astfel, compania a înregistrat anul trecut o cifră brută de afaceri de circa 3,5 miliarde USD, în scădere cu 33% față de indicatorul similar din 2019. În același timp, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a consemnat o scădere, ajungând la aproape un milion de dolari, iar rezultatul net a înregistrat o valoare negativă de 220 de milioane USD.

Măsurile restrictive adoptate pe plan intern și regional/internațional pentru protejarea și limitarea răspândirii COVID-19 s-au reflectat și în scăderea abruptă a cererii pentru produsele petroliere (carburanți auto, combustibil pentru sectorul aviatic), o volatilitate ridicată a cotațiilor internaționale pentru carburanți, dar și în marjele negative de rafinare. De exemplu, marja netă de rafinare înregistrată de rafinăria Petromidia Năvodari a coborât anul trecut la o valoare negativă de -11,2 USD/tonă, de la o valoare pozitivă de 13,7 USD/tonă în 2019.

Impactul măsurilor adoptate la nivel european s-a reflectat în evoluția capacității de rafinare din 2020, care a consemnat o scădere de aproximativ 50 milioane de tone țiței/an (unităti închise, trecute în conservare sau convertite) față de 2019. La acest nivel, s-au adăugat alte 100 milioane de tone afectate temporar, pentru alinierea la condițiile din piață (revizii tehnice, reducerea gradului de procesare – de la o medie de 80-85% în 2019 la circa 70% in 2020).

La nivelul unităților de producție operate de Rompetrol Rafinare, gradul de utilizare a capacităților de rafinare înregistrat anul trecut a fost de circa 72% pentru Petromidia Năvodari, în scădere cu 25%. Scăderea a fost generată de contextul general, dar și de lucrările de revizie din perioada martie – aprilie (1.500 lucrări, peste 100 de contractori din România, peste 4.000 de persoane implicate).

Pe de altă parte, gradul de utilizare al rafinăriei Vega Ploiești a fost de 110%, capacitate explicată prin rezultatele remarcabile atinse în obținerea de produse cu valoare adăugată, cum ar fi de bitumul, produs necesar lucrărilor de infrastructură din România.

Revizia generală este o măsură necesară şi obligatorie pentru desfăşurarea activităților în deplină siguranţă, pentru protejarea angajaţilor și a comunităţilor din zonă, dar și pentru continuarea programelor de investiții și reducere a impactului asupra mediului înconjurător.

Valoarea totală a exporturilor realizate în 2020 de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 646 de milioane de dolari, menținându-se o prezență constantă pe piețele regionale, în ciuda condițiilor vitrege cauzate de cererea scăzută de carburanți.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 1,14 miliarde USD pe tot parcursul anului 2020.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Segmentul de rafinare

Indicator financiar20202019
Cifra de afaceri brutăUSD2.732.749.3194.417.308.906
EBITDAUSD(33.378.262)108.211.674
Rezultat netUSD(203.644.662)(16.882.860)
Indicator operațional
Materii prime prelucrate – Petromidiakt4.8646.331
Materii prime procesate – Vegakt364436
Vânzări carburanți internkt2.3802.557
Vânzări carburanți exportkt1.2482.169

În 2020 rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 4,8 milioane de tone de materii prime, obținând 1,16 milioane de tone de benzină și peste 2,6 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație.

De altfel, rafinăria Petromidia a reușit să obțină peformanțe operaționale remarcarbile, într-un context de piață nefavorabil: cel mai mare randament de combustibil diesel din istorie – 51,8%wt și un randament al produselor albe aproape de nivelul de referință din 2019 – 85,9%wt. De asemenea, pierderea tehnologică a fost de doar 0,89%wt, iar indicele de intensitate energetică s-a ridicat la 99,17%.

Rafinăria Petromidia, cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre, a continuat programele de optimizare a proceselor de producție (creșterea capacității de procesare împreună cu creșterea productivității de produse valoroase, reducerea pierderilor tehnologice, optimizare rețetelor de materii prime, etc.) și eficientizare a costurilor de operare (eficiență energetică și reducerea costurilor de procesare), programe începute în anul 2014 și continuate până în prezent.

În ceea ce privește rafinăria Vega Ploiești, unic producător intern de bitum și hexan, unitatea a înregistrat în 2020 o producție record de bitum – 120kt. Rezultate bune au fost obținute și la următoarele capitole: pierdere tehnologică (0,75%wt), consum energetic (2,57 GJ/t) și disponibilitate mecanică (98,7%).

Rafinăria din Ploiești se află în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari – cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploiești materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

dorinel-umbrarescu-antreprenor-bacau-autostrada-a-7

UMB dă în folosință tronsonul Buzău – Focșani în acest an...

Sub îndrumarea omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, Grupul UMB se află în etapa finală a lucrărilor la tronsonul Buzău-Focșani al Autostrăzii A7, în lungime...
Sursa foto: Pixabay.com

Fii isteț! Vinde-ți casa fără să fii amendat!

În contextul unui mediu imobiliar în continuă schimbare, proprietarii de case se confruntă adesea cu dilema de a stabili prețul corect pentru vânzarea proprietății...