Romsilva contrazice Vodafone în proiectul Smart Forest: Fenomenul tăierilor nu e de ordinul milioanelor mc

Publicat: 13 mai 2021, 11:30, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Romsilva contrazice Vodafone în proiectul Smart Forest: Fenomenul tăierilor nu e de ordinul milioanelor mc

Proiectul Smart Forest, iniţiat şi derulat în România de Vodafone, foloseşte unele informaţii total eronate, referitoare la păduri, furnizate exclusiv de câteva organizaţii de mediu. În materialele de promovare apar expresii neadecvate, precum „defrişări masive” sau „defrişări ilegale”, se arată într-o scrisoare adresată, miercuri, Vodafone România de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, alături de alte trei organizaţii silvice.

„Ne exprimăm totala surprindere că o companie de talia Vodafone România, a lansat un proiect şi l-a promovat folosind informaţii, unele total eronate, referitoare la păduri, furnizate exclusiv de unele organizaţii de mediu. , În materialele de promovare sunt folosite expresii neadecvate, precum defrişări masive sau defrişări ilegale, contribuind astfel la perpetuarea în societatea românească a unei imagini deformate a sectorului silvic din România. Fără a nega existenţa fenomenului tăierilor ilegale, vă precizăm că acesta nu este de ordinul milioanelor de metri cubi, aşa cum prezentaţi dumneavoastră în materialele de promovare a proiectului „Smart Forest”. De asemenea, ne exprimăm îndoiala că un astfel de proiect, care presupune instalarea unei reţele de senzori în fondul forestier naţional, ar putea fi implementat şi extins fără acordul şi consultarea administratorilor fondului forestier naţional”, notează semnatarii scrisorii.

6,56 milioane hectare de pădure

Confom documentului, România deţine o suprafaţă împădurită de 28%, în timp ce suprafaţa fondului forestier a crescut în fiecare an, fiind în prezent de 6,56 milioane de hectare, faţă de 6,34 milioane de hectare, în 1990.

„2,82 milioane de hectare deţin certificarea internaţională FSC, ceea ce garantează un management sustenabil al pădurilor, România situându-se pe locul al 12-lea într-un clasament mondial al certificării pădurilor din 79 de state ale lumii. Menţionăm că suprafaţa pădurilor din România, certificate internaţional conform standardului FSC, este dublă faţă de cea din Germania şi depăşeşte suprafeţe împădurite din alte ţări, precum Croaţia, Finlanda, Austria, Republica Cehă, Belgia, Danemarca, Franţa, Ungaria, Irlanda, Estonia, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia sau Marea Britanie, doar Polonia depăşind la acest capitol România”,
precizează Romsilva.

Silvicultorii susţin că în România se exploatează anual circa 18 milioane de metri cubi, adică sub 3 metri cubi la hectar, sub 1% din volumul total de lemn din pădurile ţării. „De exemplu, în Austria se exploatează anual în medie 4,8 metri cubi la hectar, în Polonia 4,2 metri cubi la hectar, în Germania circa 6 metri cubi de lemn la hectar, iar în Suedia 3,91 metri cubi la hectar. În acelaşi timp, pădurile sunt regenerate permanent, în principal prin regenerări naturale, dar şi prin acţiuni de împădurire, fiind plantaţi anual circa 50 milioane de puieţi forestieri”, afirmă organizaţiile semnatare.

Reacția Vodafone

Reacția Vodafone nu a întârziat, operatorul afirmând că Informaţiile prezentate în campania „Prima pădure inteligentă din România” au ca sursă Raportul tăierilor ilegale 2018 al Greenpeace, precum şi declaraţiile fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, aşa cum au fost redate în mass media, susţin reprezentanţii Vodafone România

Operatorul de telecomunicaţii Vodafone a anunţat, în data de 31 martie 2021, într-o conferinţă online, lansarea unui sistem de monitorizare şi semnalizate în timp real a pădurilor din România.

Proiectul „Smart Forest” este implementat într-o pădure situată în judeţul Covasna, unde sunt monitorizate şi semnalizate sunetele specifice exploatărilor forestiere, cu scopul combaterii defrişărilor ilegale.

Soluţia de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Acesta comunică direct cu reţeaua Vodafone şi constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător.