Romtehnica, contracte cu dedicație uriașe pentru americanii de la Harris

Publicat: 03 ian. 2024, 21:00, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Romtehnica, contracte cu dedicație uriașe pentru americanii de la Harris

În ultimii doi ani de zile, Armata Română, prin Romtehnica, a plătit 160 milioane de euro companiei Harris Global Communication.

Armata Română organizează regulat licitații, prin Romtehnica, pentru achiziționarea de stații de radio Harris dar respectiva procedură e total lipsită de transparență, și nici nu poate fi altfel, pentru că singurul producător al stațiilor în cauză este compania americană Harris Global Communication.

În ultimii ani s-au organizat zeci de astfel de pseudolicitații iar americanii au încasat sume importante de bani de la statul român. În schimb, oferă câte o donație, gen imobil, laboratoare, stații, pentru a scăpa de obligațiile de offset rezultate în urma contractelor primite de la Ministerul Apărării.

PUTEREA a calculat că în ultimii doi ani, Romtehnica a achiziționat stații Harris în valoare de 160 milioane de euro, cel mai mare 83 de milioane de euro fiind încredințat la acest începând de an, pentru 25 de stații.

Stațiile de radio Harris funcționează pe unde scurte și ultrascurte, iar cu ajutorul lor se pot face comunicații fiabile la nivel tactic. Acestea pot fi în voce și date, în clar sau cifrat (secretizat). Stațiile au și capacitatea de lucru în rețea (network) folosind adrese IP. Stația permite realizarea de legături fiabile pe undă directă (LOS) și pe undă reflectată(skywave) folosind modulația în amplitudine (AM), cu variantele: bandă laterală superioară (USB), bandă laterală inferioară (LSB), amplitudine de modulație echivalentă (AME), telegrafie (CW) și pe undă directă, folosind modulația de frecvență (FM).

 Conform obligațiilor de offset, compania americană era obligată să investească în economia românească 80% din valoarea contractelor militare. Aceasta donează fie un imobil, unde este amplasat un laborator, cu valoare de 2,1 milioane de dolari, fie un laborator, stații, de vreo 300.000 de dolari etc. Sume care sunt departe de ponderea de 80%. Aceste donații sunt acceptată fără nicio problemă de Guvern, pentru că ele fac obiectul aprobării a mai multor hotărâri ale Executivului.

Achizițiile Romtehnica din ultimii doi ani: