Rozmarinul câștigă recunoaștere. Oamenii de știință spun că planta ajută bolnavii de Alzheimer

Publicat: 09 iun. 2025, 10:59, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Rozmarinul câștigă recunoaștere. Oamenii de știință spun că planta ajută bolnavii de Alzheimer

Plantă originară din zona mediteraneană și apreciată din vechime în bucătăriile lumii, rozmarinul câștigă recunoaștere și în ceea ce privește sănătatea creierului, inflamațiile și funcția imunitară. Cercetările sugerează că rozmarinul ar putea fi promițător în lupta împotriva bolii Alzheimer, principala cauză a demenței la nivel mondial.

Rozmarinul dă rezultate bune la testele de memorie

De-a lungul istoriei, rozmarinul a fost asociat cu memoria și claritatea mentală. În Grecia și Roma antică, studenții și cărturarii foloseau rozmarinul în speranța că le va ascuți concentrarea și memoria.

În urma unui studiu recent, specialiștii au descoperit că rozmarinul stimulează circulația sângelui, inclusiv către creier, ajutând la transportul unei cantități mai mari de oxigen și nutrienți, ceea ce poate îmbunătăți claritatea mentală. De asemenea, planta are proprietăți calmante, unele studii sugereazând că aroma sa poate reduce anxietatea și îmbunătăți somnul.

Ce spun oamenii de știință

Potrivit explicațiilor oamenilor de știință, rozmarinul conține compuși care interacționează cu neurotransmițătorii creierului. Un astfel de compus, 1,8-cineol, ajută la prevenirea degradării acetilcolinei, o substanță chimică din creier esențială pentru învățare și memorie.

Prin conservarea acetilcolinei, rozmarinul poate ajuta la susținerea performanței cognitive, mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Un alt bonus al rozmarinului este faptul că, fiind bogat în antioxidanți, ajută la protejarea celulelor creierului de daunele pe care le cauzează stresul oxidativ, care reprezintă un factor major în declinul cognitiv.

Ajută la protejarea celulelor creierului de daune

Rozmarinul este bogat în fitochimicale, compuși vegetali cu efecte benefice asupra sănătății. Unul dintre cei mai puternici este acidul carnosic, un agent antioxidant și antiinflamator care ajută la protejarea celulelor creierului de daune, în special de tipul celor asociate cu boala Alzheimer. Anul acesta, oamenii de știință au dezvoltat o versiune a acidului carnosic numită diAcCA.

În studiile preclinice promițătoare, acest compus a îmbunătățit memoria, a crescut numărul de sinapse (conexiunile dintre celulele creierului) și a redus proteinele dăunătoare asociate cu Alzheimer, precum beta-amiloid și tau.

Rozmarinul poate ajuta la diabet de tip 2, boli cardiovasculare și boala Parkinson

Ceea ce este deosebit de interesant este faptul că diAcCA se activează numai în regiunile inflamate ale creierului, ceea ce ar putea minimiza efectele secundare. Până în prezent, studiile efectuate pe șoareci nu au evidențiat semne de toxicitate și au arătat îmbunătățiri cognitive semnificative, ceea ce dă speranțe că următorul pas ar putea fi testarea pe oameni.

Cercetătorii consideră, de asemenea, că diAcCA ar putea ajuta la tratarea altor afecțiuni inflamatorii, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și boala Parkinson. Beneficiile rozmarinului ar putea depăși cu mult creierul. Este utilizat în mod tradițional pentru a ușura digestia, a ameliora balonarea și a reduce inflamația.

Planta ajută la calmarea acneei

Compuși precum acidul rozmarinic și acidul ursolic sunt cunoscuți pentru efectele lor antiinflamatorii asupra întregului organism. Rozmarinul poate avea chiar beneficii și pentru piele, o analiză sugerând că poate ajuta la calmarea acneei și a eczemelor. Uleiul de rozmarin are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene, ajutând în conservarea alimentelor, prin inhibarea creșterii bacteriilor și a ciupercilor. Atenție! Consumul de rozmarin în cantități mari poate provoca vărsături sau, în cazuri rare, convulsii, în special la persoanele cu epilepsie.