Rujeola a mai provocat un deces. Au apărut și cazuri de vărsat de vânt

Publicat: 22 mai 2024, 22:04, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Rujeola a mai provocat un deces. Au apărut și cazuri de vărsat de vânt
rujeola (pojar) varicelă (vărsat de vânt) deces

Rujeola nu  bate în retragere, dar a provocat încă un deces și, în plus, au apărut noi cazuri de varicelă, spune medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

În ultima săptămână, a fost raportat decesul unui copil de 2 de ani din județul Buzău din cauza rujeolei, nevaccinat antirujeolic, care avea obezitate morbidă, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023 și până în prezent, în țara noastră s-au înregistrat 16 decese din cauza rujeolei.
Cele 15.763 de cazuri confirmate cu rujeolă, în perioada de raportare, au fost înregistrate în toate judeţele ţării şi în municipiul Bucureşti.
Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 1.955 şi Mureş – 1.197, precum şi în Bucureşti – 1.528.

Dr. Marinescu subliniază că ” rujeola nu e o boală de sezon. Deja avem foarte multe luni şi asta indiferent de vreme de când avem rujeolă şi avem în continuare. Avem zeci de cazuri de pacienţi internaţi. E adevărat că, de cele mai multe ori, copii …”.

De asemenea, doctorul Adrian Marinescu subliniază că vaccinarea rămâne soluția cea mai eficace de prevenție a acestor boli extrem de contagioase, care pot evolua cu compllicații, chiar cu deces.

Vărsatul de vânt (varicela)

Varicela  este o boală infecțioasă acută, extrem de contagioasă, cauzată de virusul varicelozosterian, care se manifestată prin erupție veziculară, aparută în valuri, însoțită de febră, dureri de cap, dureri musculare, secreții nazale.

Deși este specifică perioadei copilariei, varicela poate afecta și adulți care nu s-au confruntat cu boala și nu au fost imunizați prin vaccin.  Sursa de infecție o constituie bolnavii de varicelă sau de herpes zoster care sunt infectioși prin secrețiile respiratorii superioare, dar și prin secrețiile elementelor veziculare proaspete tegumentare, inclusiv prin cele ale leziunilor mucoaselor.

Contagiozitatea este foarte mare (peste 95%), în special în stadiul inițial. Crustele de varicela nu sunt contagioase. Deși imunitatea după varicelă este de lungă durată,  la unele persoane virusul poate persista mulți ani în stare latentă în celulele nervoase, provocând la maturitate zona zoster.