Rujeola: Copiii mici nevaccinați şi femeile însărcinate nevaccinate au cel mai mare risc de complicaţii severe

Publicat: 01 apr. 2024, 17:22, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Rujeola: Copiii mici nevaccinați şi femeile însărcinate nevaccinate au cel mai mare risc de complicaţii severe
rujeola plasture-vaccin OMS

În legătură cu rujeola, copiii mici nevaccinaţi şi femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicaţii severe, deoarece această boală reușește să slăbească sistemul imunitar, avertizează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Specialiștii INSP reamintește că rujeola este o boală care poate fi prevenită pin vaccinare.

„Rujeola este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură modalitate de a proteja copiii de această boală potenţial periculoasă. Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea. Este vital ca toate ţările să fie pregătite să depisteze rapid şi să răspundă în timp util la focarele de rujeolă, care ar putea pune în pericol progresul către eliminarea acesteia”, afirmă INSP, care subliniază că luna aprilie este ”luna informării despre vaccinare”.

De la rujeolă la encefalită, pneumonii…

La capitolul complicații provocate de rujeolă se află encefalita, diaree severă asociată cu deshidratare, infecții ale urechii, pneumonii.

”Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tuşeşte sau strănută. Virusul rămâne activ şi contagios în aer sau pe suprafeţe infectate timp de până la 2 ore”, afirmă INSP.

Rujeola nu amenință doar România. În prezent, regiunea OMS Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului cazurilor de rujeolă. 58.114 cazuri de rujeolă au fost raportate de 41 dintre cele 53 de state membre ale regiunii, în anul 2023, cu o creştere de peste 60 de ori comparativ cu anul 2022 în care au fost raportate 942 de cazuri. 98% dintre aceste cazuri (57.111) au fost raportate de 10 ţări, printre care se află şi România.

Îngrijorător este că tendința de creștere a incidenței acestei boli, dacă nu se iau măsuri urgente. „Creşterea cazurilor s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendinţă este de aşteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea”, mai afirmă INSP.

În perioada 01.01.2023 – 24.03.2024, în România, au fost notificate 9.695 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 11 decese (4 în județul Brașov, 4 în Municipiul București, 1 în județul Giurgiu, 1 în județul Mureș și 1 în județul Argeș), potrivit datelor INSP.