”Suntem fruntea Europei”, în legătură cu epidemia de rujeolă, spune dr. Odette Popovici

Publicat: 15 mart. 2024, 22:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
”Suntem fruntea Europei”, în legătură cu epidemia de rujeolă, spune dr. Odette Popovici

”Suntem fruntea Europei”  în legătură cu epidemia de rujeolă din țara noastră, consecință a mișcării antivacciniste, semnalează dr. Odette Popovici, reprezentant al Insitutului Național de Sănătate Publică.

În prezent, cu puțin peste 50% dintre copiii cu vârste sub un an sunt vaccinați.

Suntem în această situație din cauza scăderii ”îngrijorătoare, galopante” a acoperirii vaccinale a copiilor, în prezent, doar 52% dintre copiii cu vârste de un an au fost imunizați. Aceasta este o consecință ”a mișcării antivacciniste”, subliniază dr. Odette Popovici.

De asemenea, dr. Odette Popovici a subliniat că proiectul de lege referitor la vaccinare, deși a trecut de Senat, s-a blocat în  Camera superioară a Parlamentului.

Date recente indică faptul că acoperirea vaccinală în cazul copiilor cu vârste de până un an, acoperirea vaccinală este de numai 52%.

”Aş dori să trag un semnal de alarmă privind scăderea îngrijorătoare, galopantă aş spune, a acoperirilor vaccinale inclusiv pentru componenta antihepatită B. Potrivit celor mai recente estimări, la vârsta de un an, acoperirea vaccinală a fost de doar 52%, la 18 luni de 75%, pentru ca la vârsta de doi ani să nu depăşească 79%, faţă de indicatorul cunoscut de 95%. Proiectul de lege a vaccinării a trecut de mult timp de Camera superioară a Parlamentului, nu ştim ce se mai întâmplă cu acest proiect, se pare că este blocat în Camera Deputaţilor, dar ceea ce vedem clar sunt consecinţele mişcării antivacciniste şi poate cel mai grăitor exemplu este epidemia de rujeolă aflată în desfăşurare în prezent şi care totalizează până la data de 10 martie, 8.020 de cazuri, dintre care opt decese. Suntem fruntea în Europa”, a transmis dr Popovici, la masa rotundă de la Palatul Parlamentului cu tema „Hepatitele virale în România – Etape în drumul spre eradicare”.

Rujeolă în toată țara

În prezent, practice czuri de rujeolă au fost raportate de toate județele, inclusive de municipiul București.

Potrivit informațiilor Institutului Național de Sănătate Publică, între 1 ianuarie 2023 – 10 martie 2024, s-au confirmat 8.020 de cazuri de rujeolă. În ultima săptămână, s-au înregistrat 777 de cazuri noi de rujeolă.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 1.384, Mureş – 1.005 şi municipiul  Bucureşti – 1.004.