Rusia cere ajutorul Chinei pentru a continua războiul. China dezminte și spune că este o dezinformare din partea SUA

Rusia a cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale, a informat duminică cotidianul american New York Times (NYT), într-un moment în care Washingtonul a avertizat Beijingul să nu acorde asistenţă Moscovei, notează AFP.

Potrivit publicaţiei americane, care citează responsabili sub protecţia anonimatului, Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război şi ajutor economic în efortul de a depăşi sancţiunile internaţionale. Aceşti responsabili nu au precizat natura exactă a ajutorului solicitat, nici dacă China a răspuns.

„Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre asta”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington pentru mai multe media.

Aceste informaţii de presă au fost difuzate în timp ce consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan, urmează să se întâlnească luni la Roma cu Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist din China pentru diplomaţie.

Cei doi responsabili şi echipele lor vor „discuta despre eforturile în curs vizând să gestioneze competiţia dintre cele două ţări şi vor discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii regionale şi globale”, a indicat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, într-un comunicat.

„China s-ar expune la sancţiuni substanţiale”

„Supraveghem îndeaproape măsura în care China furnizează, într-un fel sau altul, asistenţă materială sau economică Rusiei”, a declarat Jake Sullivan duminică la CNN, adăugând că „este un subiect de preocupare pentru noi”.

„Am făcut cunoscut Beijingului că nu vom rămâne pasivi şi nu vom lăsa nicio ţară să compenseze pierderile Rusiei cauzate de sancţiunile economice”, impuse de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, a insistat el.

„Absolut, vor fi consecinţe în cazul unor acţiuni importante vizând să ocolească sancţiunile”, a avertizat Jake Sullivan.

De la începutul invaziei de la 24 februarie, regimul comunist chinez, acordând prioritate prieteniei cu Moscova, s-a abţinut să îl îndemne pe preşedintele rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina.

Dacă va ajuta Rusia, „China s-ar expune la sancţiuni substanţiale şi ar deveni un paria. Refuzul ar menţine deschisă posibilitatea cooperării” cu Occidentul, a estimat pe Twitter diplomatul american Richard Haass, preşedintele think-tankului Council on Foreign Relations. 

China acuză SUA de dezinformare

China a denunţat luni o ”dezinformare” din partea SUA, după ce presa americană a relatat că Moscova i-a cerut Beijingului ajutor militar şi economic, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva războiului său în Ucraina, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„În ultimul timp, SUA răspândesc ştiri false despre China”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, întrebat despre informaţiile publicate în The New York Times (NYT).

„Este complet fals, este pură dezinformare. China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil”, a insistat el, citat de EFE.

Cotidianul NYT a informat duminică aceasta că Rusia a cerut ajutor militar și economic Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale, într-un moment în care Washingtonul a avertizat Beijingul să nu acorde asistenţă Moscovei.

Potrivit publicaţiei americane, care citează responsabili sub protecţia anonimatului, Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război şi ajutor economic în efortul de a depăşi sancţiunile internaţionale. Aceşti responsabili nu au precizat natura exactă a ajutorului solicitat, nici dacă China a răspuns.

De la începutul invaziei de la 24 februarie, regimul comunist chinez, acordând prioritate prieteniei cu Moscova, s-a abţinut să îl îndemne pe preşedintele rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina.

2 COMENTARII

 1. China va furniza Rusiei arme pentru a continua invadarea Ucrainei?
  Salonul de expoziție al industriei armelor chineze
  Rusia a cerut Chinei arme, spune serviciile de informații americane care au avut dreptate cu privire la fiecare informație din partea Rusiei în acest conflict. Realizați cât de departe a căzut Rusia, de la primul exportator de arme la implorarea vecinei Chinei că s-au înarmat pentru arme după două săptămâni de război împotriva curajoasei Ucraine.
  Probabil că acum rușii mor de rușine, în afară de arsenalul nuclear rușii mai au la îndemână lor doar baioneta şi sulițele .

 2. Ce este sistemul rusesc de rachete Satan 2?
  Coșmarul este racheta rusă Satan 2. Are 15 focoase nucleare și poate lovi oriunde.
  Conceput pentru a evita apărarea antirachetă opusă cu o fază de urcare mai scurtă, Satan 2-urile sunt proiectate să transporte până la 15 focoase nucleare sau 24 de dispozitive de înșelăciune.
  Cu o rază de acțiune de aproximativ 18.000 km, Sarmat, o rachetă cu combustibil lichid în două trepte, cântărind peste 200 de tone la lansare și cu o sarcină utilă de 10, este capabilă să lovească orice punct de pe glob, evitând apărarea (în special cei din SUA în serviciu astăzi). ), pur și simplu recurgând la o traiectorie care trece deasupra polului sud al pământului, zonă neacoperită de niciun aparat radar de „avertizare timpurie” sau sistem de rachete defensive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...