Rusia lui Putin: naționalism și ortodoxie. Premieră de neratat, în România

Publicat: 11 feb. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Rusia lui Putin: naționalism și ortodoxie. Premieră de neratat, în România

B1 TV va difuza duminică, de la ora 16:00, documentarul ”Rusia lui Putin: naționalism și ortodoxie”, în premieră în România. Filmul descrie o societate post-sovietică marcată de nostalgia imperială, de o legătură tot mai strânsă între puterea politică și biserică, dar și de dorința de revigorare a valorilor tradiționale.

Documentarul prezintă o serie de reportaje din Rusia lui Putin, o țară în care oameni apropiați de putere susțin financiar inițiative naționaliste. Un astfel de demers este apariția unor școli speciale, ce au rolul de a forma viitoarele elite ale Rusiei, în care elevii primesc o educație bazată pe figurile marcante ale istoriei, o educație ce aduce aminte de Imperiul Rus.

Este evocată și reapariția renumitelor școli militare cazace

Rolul Bisericii Ortodoxe Ruse a devenit tot mai important în ”era Putin”, aceasta având legături strânse cu puterea de la Kremlin. Statul rus a susținut ridicarea a sute de biserici în ultimele două decenii. De asemenea, în film este evocată și reapariția renumitelor școli militare cazace, finanțate de către statul rus, fiind o altă trimitere la perioada imperială.

Un alt subiect atins în acest documentar este situația opoziției din Rusia și modul în care Vladimir Putin a înlăturat orice concurență politică.