Rusia nu a fost invitată la o reuniune privind combaterea criminalității informatice. Motivul?

Publicat: 13 oct. 2021, 21:45, de Eliza Popa, în Internațional
Rusia nu a fost invitată la o reuniune privind combaterea criminalității informatice. Motivul?

Rusia nu a fost invitată să participe la o reuniune virtuală organizată de Statele Unite ale Americii şi la care iau parte 30 de ţări, pe agenda discuţiilor fiind combaterea criminalităţii informatice şi mai ales a atacurilor de tip ransomware.

Informația aparține unui înalt oficial al administraţiei americane, citat de Reuters. Potrivit experţilor în securitate cibernetică din sectorul privat, multe grupări de hackeri operează din Ucraina şi Rusia, iar unii oficiali şi analişti americani au afirmat că există astfel de grupări ruseşti care operează cu acordul tacit al Kremlinului, deşi nu sunt controlate direct de guvern.

Folosirea diplomaţiei pentru a preveni astfel de fapte

La reuniunea virtuală de miercuri şi joi vor fi discutate, pe parcursul a şase sesiuni, probleme ca utilizarea monedelor virtuale pentru „spălarea” banilor obţinuţi din recompense, urmărirea în justiţie a autorilor de atacuri ransomware, folosirea diplomaţiei pentru a preveni astfel de fapte şi cum pot fi ajutate statele să devină mai puţin vulnerabile, a menţionat oficialul citat. „Avem discuţii active cu ruşii, dar nu au fost invitaţi să ia parte la acest forum”, a adăugat acesta, precizând că acest lucru nu exclude participarea Rusiei la viitoare astfel de evenimente.

Oficialul citat a mai amintit că SUA discută direct cu Rusia probleme legate de ransomware în cadrul Grupului de experţi SUA-Kremlin, condus de Casa Albă şi creat de preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin.