Rusia nu a respectat înțelegerea și a atacat chiar culoarele pe unde trebuiau evacuați civilii

Publicat: 05 mart. 2022, 19:45, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Rusia nu a respectat înțelegerea și a atacat chiar culoarele pe unde trebuiau evacuați civilii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, azi, din buncărul unde se ascunde, că Rusia nu și-a acordul de alaltăieri, în cadrul celei de-a doua runde de negocieri, și a atacat, azi, coridoarele umanitare din Mariupol şi Volnovaha. De cealalaltă parte, rușii spun că „naţionalişti” ucraineni au împiedicat civilii să plece.

„Coridoarele umanitare trebuie să funcţioneze astăzi, la Mariupol şi Volnovaha, ca să salvăm oamenii, femei, copii şi bătrâni. Trebuie să oferim mâncare şi medicamente celor care rămân.

Facem tot ce putem pentru a face ca acordul să funcţioneze. Aceasta este una dintre cele mai importante sarcini de astăzi. Trebuie să vedem dacă vom continua cu procesul de negociere”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De la începutul războiului, atât civilii cât şi autorităţile ucrainene au cerut culoare pe care oamenii să le poată folosi pentru a părăsi zonele periculoase sau pentru a primi alimente sau medicamente. Acest lucru a fost negociat din nou, joia trecută la ultima întâlnire între cele două părţi şi la masa negocierilor, răspunsul a fost unul pozitiv.

Din Mariupol pornea primul culoar de salvare din zona Dombas şi urmau să ajungă în Zaporozhye, traversând oraşele Nikolskoe, Rozivka, Orekhov, Zaporozhye. Al doilea culoar se întinde pe ruta dintre Volonavkha, Valerianivka, Novoandrizivka, Kyrylivka, Vuhledar, Pokovrsk şi va ajunge tot în Zaporozhye.

În tot acest timp, autorităţile locale au pus la dispoziţie autobuze care să îi transporte dintr-un oraş în altul. Autorităţile le-au cerut şoferilor să folosească tot spaţiul pe care îl au la dispoziţie, astfel încât să poată fi transportate cât mai multe persoane. Totodată au atras atenţia că deplasarea pe orice alt traseu este total interzisă.

Cu toate acestea, la puţin peste două ore de la deschiderea culoarelor, autorităţile locale au revenit cu un îndemn către oameni să se îndrepte către adăposturile subterane pentru că ruşii ar fi continuat atacul asupra civililor. Programul de extragere ar fi durat până la ora 16, însă oficialii au transmis că reiau negocierile cu partea rusă în acest sens ceea ce înseamnă că este posibil ca programul să fie prelungit, informează Antena3.

Ministrul rus al Apărării spun că Ucraina i-a împiedicat pe civili să plece

Ministerul rus al Apărării a declarat că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovaha şi a acuzat că „naţionalişti” ucraineni au împiedicat civilii să plece, a relatat agenţia de presă RIA, citată de Reuters.

În declarații care au contrastat puternic cu comentariile oficialilor ucraineni, ministerul a declarat că forţele ruseşti au fost atacate după ce a creat coridoarele umanitare în timpul unei încetări parţiale a focului.