„Rusia plănuiește să amplaseze arme nucleare în spațiu” – o amenințare la Securitatea Națională a SUA

Publicat: 14 feb. 2024, 23:30, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
„Rusia plănuiește să amplaseze arme nucleare în spațiu” - o amenințare la Securitatea Națională a SUA

Washingtonul este în alertă maximă în fața unei potențiale amenințări la adresa securității naționale a Statelor Unite, cu privire la planurile Rusiei de a plasa arme nucleare în spațiu. Președintele Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Turner, a transmis către toți membrii Congresului informații sensibile cu privire la această problemă.

Conform unor surse apropiate discuțiilor din Congres, rușii ar urmări să plaseze arme nucleare în spațiu nu pentru a le arunca pe Pământ, ci pentru a le folosi împotriva sateliților. Această situație, descrisă ca fiind „foarte îngrijorătoare” și „sensibilă”, ar putea avea consecințe devastatoare pentru infrastructura de comunicații și de apărare a SUA și aliaților săi.

Deși oficialii americani și-au menținut un ton rezervat în declarații publice, discuțiile din cadrul Congresului și eforturile de a declasifica informațiile relevante sugerează că amenințarea este una foarte reală și iminentă. Președintele Turner a cerut deschiderea tuturor informațiilor legate de această problemă, iar consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden a stabilit o întâlnire urgentă cu parlamentarii de top pentru a discuta despre această problemă arzătoare.

Analiștii de securitate avertizează că amplasarea armelor nucleare în spațiu ar putea declanșa o nouă eră de conflict global și ar submina complet echilibrul de putere în spațiul cosmic. Îngrijorările crescătoare din rândul oficialilor americani și ale experților în securitate internațională subliniază gravitatea și urgența situației.

Într-un context geopolitic deja tensionat, acțiunile Rusiei în spațiu ridică semne de întrebare asupra intențiilor sale și amplifică temerile legate de escaladarea conflictelor. În fața unei asemenea provocări, SUA și aliații săi trebuie să rămână vigilenți și să răspundă cu fermitate pentru a proteja securitatea și stabilitatea internațională, conchide ABC News.