Rusia vrea să arunce în aer o centrală hidroelectrică pentru a acoperi retragerea armatei din Herson

Rusia se pregătește să arunce în aer barajul hidrocentralei Kakhovskaya și să dea vina pe Kiev pentru a acoperi retragerea armatei sale de pe malul drept al Niprului și a întârzia înaintarea trupelor ucrainene, spun analiștii de la Institutul de Studii ale Războiului (ISW) într-un raport recent.

Experții atrag atenția asupra declarației comandantului trupelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, care pe 18 octombrie, în prima sa apariție publică, a declarat că a primit informații despre intenția Kievului de a lovi barajul hidrocentralei Kakhovskaya. Potrivit acestuia, acest lucru va duce la inundații devastatoare în regiunea Herson.

Vladimir Saldo, numit de Rusia în funcția de guvernator interimar al regiunii, a spus că există „un pericol imediat de inundare a teritoriilor în legătură cu distrugerea planificată a barajului hidrocentralei Kakhovskaya”. După aceea, șeful raionului Kahovka din regiunea Herson, Vladimir Leontiev, a spus că Forțele Armate ale Ucrainei ar putea ataca HPP cu mine marine „YARM”, lansându-le de-a lungul Niprului spre gară.

După cum notează analiștii ISW, autoritățile ruse emit în mod deliberat aceste avertismente cu privire la presupusul atac asupra hidrocentralei de către Ucraina, pentru a oferi informații despre fundalul propriului atac și pentru a da vina pentru pagubele și pierderile de vieți omenești ulterioare Kievului. De asemenea, trupele ruse pot folosi inundația rezultată pentru a se retrage în sudul regiunii Herson și a încetini înaintarea forțelor ucrainene.

Kremlinul ar putea încerca să folosească un astfel de atac fals pentru a ascunde vestea despre o a treia retragere umilitoare a forțelor ruse, de data aceasta din vestul Hersonului.

Potrivit fostului vicepreședinte al SBU, generalul-maior Viktor Yagun, din partea ucraineană, nimeni nu se gândește să arunce în aer barajul „chiar într-un coșmar”. „Dacă armata ucraineană continuă să avanseze, Surovikin poate da ordin să arunce în aer barajul pentru a inunda totul și a demola orașul. El înțelege că va fi înlăturat din funcție dacă va pierde Herson și nu este interesat de faptul că un întreg centru regional, o grămadă de civili și militari de ambele părți, ar putea fi atacat”, a spus Yaguna într-un interviu. cu The Insider.

El a menționat că armata rusă a inundat anterior mai multe vagoane cu pietriș pe o mică secțiune a podului către rezervor. Yaguna sugerează că ar putea conține explozibili. În același timp, avertizează: după explozia barajului, în Crimeea nu va mai fi apă și va veni o catastrofă ecologică, inclusiv spălarea a două rezerve în Marea Neagră.

Vagoanele cu piatra sparta au fost necesare pentru realizarea unui teras in locul vechilor ecluze si asigurarea transportului de marfa, spune expertul militar Leonid Dmitriev. Potrivit acestuia, sunt necesare doar 6,5 tone de explozibili pentru aruncarea în aer a barajului, dar pentru a inunda malul drept al Niprului va fi necesară aruncarea în aer a cascadei rezervoarelor Niprului, care sunt controlate de Ucraina. „Pentru a le arunca în aer de la distanță și simultan, nu se poate face fără încărcătură nucleară”, crede Dmitriev.

Potrivit expertului militar Serghei Grabsky, Rusia nu va arunca în aer barajul, ci folosește discuțiile despre acesta pentru a provoca panică și a forța oamenii să evacueze de pe malul drept al Niprului. „Tehnic, Rusia poate arunca în aer barajul. Cred că are suficiente materiale explozive. Dar acest lucru nu este absolut benefic pentru ea, dimpotrivă, ar trebui să fie interesată de acest baraj pentru a supraviețui, deoarece Canalul Crimeei de Nord merge acolo, iar orice eveniment acolo va însemna că Crimeea va fi tăiată de apă. Toate acestea arată ca o umplutură serioasă de informații. Nu o pot numi altfel decât isterie, creând o imagine isteric ”, a concluzionat Grabsky.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Un membru CA la societățile Primăriei Galați câștigă anual până la...

Dezbaterile coaliției guvernamentale pe tema reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar readuc în actualitate faptul că aceleași partide, PSD și PNL, au dat undă verde...