Rusia vrea să reia producția de tancuri T-80

Publicat: 11 sept. 2023, 18:33, de Andreea Caraua, în Internațional , ? cititori
Rusia vrea să reia producția de tancuri T-80

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat, în cadrul unei emisiuni a canalului oficial de televiziune Zvevda, administrat de Ministerul Apărării Federației Ruse, că se plănuiește reluarea producției de tancuri T-80 în Rusia.

Directorul companiei care produce tancuri Uralvagonzavod, Aleksandr Potapov, a declarat că i s-a dat sarcina de a relua producția de tancuri T-80 în uzina pe care o conduce.

Aceasta este sarcina, sau cel puţin aceasta este sarcina pe care ne-a stabilit-o armata”, a declarat Potapov într-un interviu pentru postul Zvezda, specificând și că uzina sa colaborează cu Ministerul rus al Industriei şi Comerţului.

Tancul T-80 a fost construit încă din timpul Uniunii Sovietice, mai exact din anul 1976, dar într-un număr mai mic decât T-72 și T-90, ajungându-se la un total de aproximativ 10.000 de tancuri T-80.

În emisiune, s-a mai specificat că tancurile T-80 au fost foarte utile în cadrul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, terminologia folosită de Kremlin pentru a numi invazia asupra țării vecine.

Nu există încă mai multe informații referitoare la posibila reluare a producției de tancuri T-80, dar ce se știe este că există discuții cu Ministerul Industriei pentru stabilirea unor noi mijloace de producție, potrivit lui Potatov.

Rusia a înregistrat pierderi uriașe în timpul invaziei sale în Ucraina, care durează de 18 luni, având peste 2.000 de tancuri distruse, conform informațiilor furnizate de grupul de investigații Oryx.