S-a deschis prima Academie pentru ciobani din Bulgaria

Publicat: 13 aug. 2023, 17:00, de Andreea Caraua, în LIFESTYLE , ? cititori
S-a deschis prima Academie pentru ciobani din Bulgaria

Po Todorovi Koshari, prima Academie de ciobani din Bulgaria, și-a deschis porțile în apropiere de satul Vlahi din sud-vestu țării, pentru a reuni oameni care doresc să devină păstori.

Academia are patru sezoane de pregătire, iar fiecare prezintă o introducere în istoria raselor autohtone din Bulgaria și îi învață pe participanți construirea țarcurilor, pășunatul și mulsul animalelor, curăţarea păşunilor, dar și practicile tradiţionale de creştere a animalelor.

Pentru noul sezon de pregătire s-au înscris peste 20 de viitori ciobni și opt copii, care se vor implica activ în creșterea unei turme formate din două rase autohtone: oaia Karakachan şi capra de munte cu păr lung.

Organizatorii Academiei își doresc să stabilească o practică de prezervare a raselor autohtone, spunând despre ele că sunt un tezaur național viu. Exponentele actuale ale acestor rase au trăsăturile predecesorilor lor sălbatici, fiind înzestrate cu cele mai valoroase calități și caracteristici ale acestora, fiind rezistente la condiții dificile de trai și oferind hrană latitativă oamenilor.

Rasele autohtone de animale din Bulgaria sunt tot mai rare, iar fermierii care le cresc sunt din ce în ce mai puțini. În Bulgaria, oaia Karakachan a fost crescută încă din timpul tracilor și este rezistentă la boli, condiții climatice dure și infecții. Ea și capra de munte cu păr lung au un rol foarte important în menținerea ecosistemelor din regiunile muntoase ale țării.