S-a descoperit că vaccinul Pfizer anti-COVID afectează vederea
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/ochi.jpg)
O nouă cercetare științifică scoate la iveală posibile efecte negative pe termen lung ale vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19. Potrivit unui studiu realizat în Turcia și citat de Daily Mail, vaccinul afectează vederea. Mai exact, acesta provoacă modificări la nivelul corneei, stratul transparent care protejează ochiul și permite trecerea luminii.
Micșorarea celulelor endoteliale și îngroșarea corneei afectează vederea
În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat 64 de persoane, analizând structura ochilor înainte de vaccinare și la două luni după administrarea celei de-a doua doze Pfizer. Rezultatele au arătat că grosimea corneei a crescut. În acelasi timp, numărul de celule endoteliale, care mențin corneea clară prin eliminarea lichidului în exces, a scăzut cu aproximativ 8%.
De asemenea, s-au observat variații mai mari în forma și dimensiunea acestor celule, semn că țesutul ocular ar putea fi afectat de stres sau inflamație. Cu toate că pacienții nu au raportat pierderi de vedere pe termen scurt, modificările ar putea avea consecințe pentru cei cu afecțiuni oculare preexistente sau cu transplant de cornee.
Potrivit Daily Mail, dacă aceste schimbări persistă în timp, ele ar putea duce la afecțiuni precum edem cornean sau decompensare corneană. Ambele afecțiuni pot conduce la afectarea permanentă a vederii, în special dacă nu sunt tratate.
Ce recomandă medicii și care sunt riscurile
Studiul, publicat în Ophthalmic Epidemiology, nu sugerează oprirea vaccinării, dar recomandă monitorizarea atentă a corneei la persoanele cu risc crescut. Specialiștii spun că un simplu examen cu microscop specular poate detecta scăderea numărului de celule endoteliale.
În cifre, grosimea medie a corneei a crescut de la 528 la 542 de microni, iar proporția celulelor sănătoase, cu formă hexagonală, a scăzut de la 50% la 48%. În mod normal, aceste celule au o formă regulată și se înlocuiesc greu după ce mor, astfel că orice pierdere poate afecta semnificativ vederea.
Chiar dacă valorile măsurate rămân în intervale sigure pentru majoritatea oamenilor, pentru cei cu intervenții oculare anterioare sau cu boli degenerative, aceste variații pot deveni problematice în timp.
Aceste concluzii vin într-un context în care Pfizer și Moderna au fost deja nevoite să actualizeze etichetele vaccinurilor cu avertismente privind riscul de inflamație cardiacă la tineri, în special la bărbații între 16 și 25 de ani.
Deocamdată, cercetarea turcă este preliminară, iar specialiștii spun că sunt necesare studii pe termen lung pentru a stabili dacă aceste efecte oculare persistă sau se estompează în timp.