S-a încheiat procesul pentru aurul de la Roșia Montană. Gabriel Resources cere 6,5 miliarde de dolari

Procesul pentru aurul de la Roșia Montană. Tribunalul de arbitraj de la Washington a rămas în pronunțare.

Procedura prezentării cazului de către părți s-a încheiat, a anunțat, vineri, compania canadiană Gabriel Resources. Tribunalul a declarat procedura închisă în data de 14 septembrie 2023.

În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar, despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Potrivit surselor G4Media, suma finală solicitată de Gabriel prin recalcularea dobânzilor s-a dublat, ajungând la 6,5 miliarde de dolari. Rămâne la latitudinea judecătorilor să decidă dacă și cât va primi Gabriel Resoursces cu titlu de despăgubiri.

Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă la 14 septembrie 2023.

„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, afirmă compania.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul de arbitraj ICSID, tribunalul trebuie să emită o decizie finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii. Cu toate acestea, tribunalului i se permite să ia un termen suplimentar de 60 de zile dacă nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp.

„Încheierea procedurii de către tribunalul ICSID este o evoluție binevenită și semnalează sfârșitul prezentării cazului de către părți și hotărârea tribunalului de a nu mai avea nevoie de alte informații din partea părților. Gabriel așteaptă acum primirea deciziei tribunalului”, a declarat Dragoș Tănase, președintele și directorul executiv al Gabriel Resources, citat în comunicat.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă stoparea oricărui proiect de exploatare minieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole