S-a încheiat vacanța pentru elevi: Aproximativ 1,8 milioane de copii din cei 2,9 milioane au revenit fizic la cursuri

Publicat: 08 nov. 2021, 12:00, de Raluca I. Heroiu, în Educație , ? cititori
S-a încheiat vacanța pentru elevi: Aproximativ 1,8 milioane de copii din cei 2,9 milioane au revenit fizic la cursuri

​Aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane au început școala fizic de luni, după vacanța forțată de două săptămâni.

Luni s-au deschis 4.847 de unităţi de învăţământ de stat şi privat, adică 67,79% din numărul total, fiind vorba despre școlile unde rata de vaccinare a personalului depășește 60%, acesta fiind noul criteriu luat în calcul pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică.

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, doar 7% dintre școli s-ar fi deschis dacă se lua în calcul rata de incidență a bolii, respectiv pragul sub 6 la mie.

Sorin Cîmpeanu a explicat, duminică seară, la Digi 24, că Ministerul Educației a făcut o simulare și a constatat că în acest scenariu, în care prezența fizică ar fi fost condiționată de rata de infectare, doar 7% dintre școlile din România și-ar fi putut relua activitatea față în față.

„Dacă legam funcționarea școlii doar de rata de incidență, pentru că putea fi o variantă, nu am fi putut evita pragul de 6 la mie. Am făcut o simulare. Am fi deschis doar 7 la sută. În toate orașele mari, rata de incidență este de peste 6 la mie, deci nu ar fi putut fi deschise mâine (luni – n.r.). Dacă mergeam pe rata de incidență, am fi fost întrebați de ce nu luăm în considerare vaccinarea. Dacă luăm în considerare vaccinarea profesorilor, de ce nu luăm în calcul rata de incidență”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că criteriul stabilit pentru reluarea cursurilor școlare cu prezența fizică – și anume o rată de vaccinare anti-Covid-19 de minimum 60% în rândul personalului din școli – este unul „de compromis”, care „protejează mai mult profesorii”.

După ce a fost anunțat acest criteriu, în intervalul 29 octombrie – 5 noiembrie, rata de vaccinare a salariaților din școli a crescut de la 54 la sută la 68 la sută, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului interimar al Educației, de luni, echipe ale Corpului de control de la minister vor merge în şcoli pentru a verifica raportarea ratei de vaccinare anti-CCOVID și, acolo unde aceasta este una scăzută, care sunt cauzele.