S-a „reinventat” fostul baron de Brăila, Gh. Bunea Stancu. Acum face afaceri pe bani publici ca „antreprenor”

Publicat: 23 feb. 2024, 09:30, de Sorin Costea, în POLITICĂ , ? cititori
S-a „reinventat” fostul baron de Brăila, Gh. Bunea Stancu. Acum face afaceri pe bani publici ca „antreprenor”

Fostul președinte al PSD și CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, arestat în 2014 de DNA și judecat în 3 dosare de corupție, a executat un an și câteva luni din condamnările la 6 ani și 8 luni de închisoare, a fost eliberat condiționat și s-a relansat în afacerile pe bani publici, de această dată ca „antreprenor”.

Fostul președinte al Consiliului Județean și PSD Brăila, Gh. Bunea Stancu, a fost considerat un etalon al noțiunii de „baron PSD”, datorită cazurilor de corupție care l-au trimis după gratii, dar a scăpat destul de ușor în confruntarea cu procurorii DNA.

Dintr-o primă condamnare la 3 ani de închisoare a executat numai un an și 4 luni, iar din altă condamnare la 3 ani și 8 luni de închisoare a executat numai două luni și 6 zile.

„Antreprenorul” Gh Bunea Stancu a câștigat licitația pentru un contract de 200 de milioane de lei la Platforma Multimodală din Portul Galați

La 10 ani de la momentul în care procurorii DNA îl săltau cu „mascații”, Gh Bunea Stancu este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Brăila, administrându-și firma de construcții Concivia SA Brăila ca „antreprenor”.

În 2014, era arestat prima oară deoarece în calitate de președinte al CJ Brăila acorda preferențial contracte firmei sale, Concivia SA Brăila, dar și altor două firme din clientela PSD, Tancrad SRL Galați și Tancrad Construct SRL Brăila, a doua firmă fiind înregistrată la Registrul Comerțului chiar în sediul Concivia SA.

Acum, afacerile firmei lui Stancu „duduie” la propriu și la figurat, câștigând licitațiile pentru contracte de zeci sau sute de milioane de lei. În luna iulie, Concivia SA a câștigat licitația pentru un contract de 200 de milioane de lei pentru construirea unor obiective de infrastructură în cadrul Proiectului „Platformă Multimodală” în Portul Bazinul Nou din Galați, proiect finanțat din fonduri europene.

Asocierea formată din Concivia SA Brăila (liderul asocierii) și Vepex Com SRL Galați & Socot SA Tg Mureș a câștigat licitația organizată de Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați pentru contractul de execuție a lucrărilor în cadrul Proiectului „Platforma Multimodală Galați – Etapa I – Modernizarea infrastructurii portuare”. Valoarea totală a contractului: 205.257.000 lei!

Contractul a fost semnat în cadru oficial de Marcela Costea, directoarea APDM Galați și Gh. Bunea Stancu, în calitate de „antreprenor – Concivia SA Brăila”.

Liderii PSD Galați au fost cam rezervați. Au participat la semnarea contractului, dar n-au postat pozele în care apare Bunea Stancu

Semnarea contractului de 200 de milioane a fost un eveniment important pentru liderii PSD Galați, pentru că este singurul proiect cu care se pot lăuda în campania electorală din 2024, chiar dacă se derulează cu viteză de melc.

La semnarea contractului, directoarea APDM, Marcela Costea (PSD) i-a invitat pe primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD) și pe deputații PSD de Galați Viorica Sandu, Laura Georgescu și Laurențiu Gâdei.

„Protagonistul” evenimentului, „antreprenorul” Gheorghe Bunea Stancu a fost în urmă cu 10 ani liderul important al PSD în zona Galați – Brăila, la concurență cu Dan Nica, liderul PSD Galați. În urmă cu 10 ani, Bunea Stancu ar fi fost întâmpinat de pesediștii gălățeni cu o brumă de simpatie. Acum, l-au primit cu indiferență.

Mai rău de atât. Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, care a stat la masa oficială chiar lângă „antreprenorul” Gh Bunea Stancu a postat pe contul de facebook mai multe fotografii de la semnarea contractului, dar în nicio poză nu apare „antreprenorul”. Mai grav este că nici directoarea APDM Galați nu a selectat pentru ilustrarea comunicatului de presă vreo fotografie în care să apară „antreprenorul” Gh Bunea Stancu, deși tocmai semnase cu acesta contractul de 200 de milioane de lei.

Afacerile Conciviei SA mergeau bine și pe vremea în care Bunea Stancu era în închisoare

Intrarea la închisoare a baronului Gh Bunea Stancu în dosarul „Mită la PSD” nu i-a afectat afacerile. În timp ce el era bibliotecar în Penitenciarul Focșani, Concivia SA a renovat clădirea Palatului Asigurărilor Sociale din Brăila, un contract de peste 7 milioane de lei încheiat în 2012 cu Casa de Pensii Brăila. Era un contract primit de Concivia în perioada în care Bunea Stancu era „baron”.

În 2016, când Bunea Stancu încă mai era în Penitenciarul Focșani, Concivia SA încheia cu Compania Națională de Investiții un contract în valoare de 1,2 milioane lei pentru refacerea fațadei Palatului de Justiție din Brăila și modernizarea instalației electrice.

În aceeași perioadă, Concivia SA s-a ocupat și de reparațiile la sediul din Brăila al Flotilei de Dunăre, un contract în valoare de 20 milioane lei. Erau licitații câștigate, nu mai putea spune nimeni că erau contracte acordate preferențial.

Întâlnire neașteptată între ministrul Petre Daea și Bunea Stancu, diriginte de șantier

După ce a ieșit de după gratii, Bunea Stancu s-a apucat serios de „antreprenoriat”, lucru pe care avea să îl constate și ministrul Agriculturii Petre Daea la una din vizitele sale pe șantierele de reabilitare a sistemului de irigații din județul Brăila.

Pe șantierul canalului de 5,8 km pentru staţia de pompare de la Albina, Daea l-a întâlnit pe Gh Bunea Stancu, cu vestă reflectorizantă și fes, coordonând lucrările. La această lucrare Concivia SA era subcontractor.

„Am văzut aici un om pe care l-am cunoscut demult, un om foarte harnic, un om care știe să ia și lopata în mana și fesul pe cap, ca să intre în șantierul de lucru”, a spus Petre Daea, colegial, ca de la ministru la „baron”.

Contracte de zeci de milioane de lei obținute de firma „antreprenorului” Bunea Stancu de la Primăria Brăila

În ultimii ani, Concivia SA a lui Gh Bunea Stancu a executat foarte multe lucrări de construcții în Brăila. Poate chiar mai multe decât pe vremea în care Bunea Stancu era „baronul de Brăila”.

În ianuarie 2024, Concivia SA a finalizat lucrările în Proiectul „Regenerare zone urbane degradate sector I”, un contract în valoare de 20.551.989 lei, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (7,5 milioane lei) și de la bugetul Primăriei Brăila (11,8 milioane lei).

Concivia SA a primit și contractul pentru reabilitarea „Castelului de Apă”, o clădire monument istoric din Grădina Publică din Brăila. Contractul inițial a fost de 21,5 milioane de lei, dar ulterior valoarea contractului a fost majorată cu alte 2 milioane de lei pentru acoperirea creșterii prețurilor materialelor de construcții. În total, un contract de peste 23 milioane lei.

Concivia SA a mai primit, în urmă cu doi ani, de la Primăria Brăila și contractul de excuție a lucrărilor în Proiectul „Amenajare Orășelul Copiilor și Skate Park în Parcul Monument”. În contractul de 9,5 milioane lei, Concivia a avut ca partener SC Element Design SRL Iași care s-a ocupat de proiectare.

Din portofoliul lucrărilor firmei lui Bunea Stancu nu lipsesc nici lucrările la rețelele de alimentare cu apă. Compania de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” Brăila a semnat cu Asocierea formată din Concivia SA Brăila (lider) și SC Edas Exim SRL & SC Aqua Serv SRL un contract în valoare de39.392.966 lei, fără TVA.

„Baronul de Brăila”, săltat cu „mascații” pentru o „gaură” de 2,7 milioane lei, deși prejudiciul total era de 65 milioane

Bunea Stancu era celebru în jurnalele TV în urmă cu 10 ani. În august 2014 era săltat cu „mascații” de procurorii DNA într-un dosar în care era acuzat de aducerea unor prejudicii de 2,7 milioane de lei aduse bugetului CJ Brăila prin contractele atribuite prefențial firmei sale, Concivia SA și firmelor Tancrad SRL Galați și Tancrad Construct Brăila. Dar prejudiciile din aceste afaceri pe bani publici erau mult mai mari.

Procurorii DNA au luat în considerare numai câteva contracte din 2009-2010. Din 2010 până în 2014, la momentul arestării lui Stancu, contractele Concivia SA cu CJ Brăila, spitalele și primăriile din județ, erau în valoare totală de 65,8 milioane lei, adică 14,6 milioane euro.

A fost eliberat condiționat după ce a fost ucenic în tâmplărie și bibliotecar la Penitenciarul Focșani

În dosarul „Mită la PSD”, în 2009, Bunea Stancu a intermediat milionul de euro oferit de patronul „InterAgro”, Ioan Nicolae, pentru campania prezidențială a lui Geoană. În schimb, Ministerul Economiei trebuia să ia măsuri pentru ca prețurile gazelor să fie pe placul lui Nicolae. Gh Bunea Stancu a fost arestat pe 2 aprilie 2015 și a fost condamnat la 3 ani de închisoare.

A ajuns la Penitenciarul Focșani, unde a fost bibliotecar și ucenic în tâmplărie. După un an și 4 luni, pe 10 august 2016, Judecătoria Focșani i-a aprobat lui Gh Bunea Stancu eliberarea condiționată.

Dintr-o condamnare de 3 ani și 8 luni de închisoare în Dosarul „Sportul” a făcut numai 2 luni și 6 zile

În dosarul „Sportul”, în august 2015 procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Stancu și pe directoarea economică a CJ Brăila, Alina Rusu pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, după ce au aprobat finanţarea cu 7 milioane de lei a două cluburi sportive, SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club „Dunărea” Brăila, cluburi controlate de Gh Bunea Stancu prin firmele sale. Procurorii DNA au calculat un prejudiciu de 7.492.000 lei. Bunea Stancu a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare.

Și din nou s-a produs „minunea” eliberării condiționate. Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat definitiv la 3 ani și 8 luni de închisoare pe 22 iunie si a fost eliberat condiționat pe 28 august. A stat după gratii numai 2 luni și 6 zile.