S-a votat legea care obligă OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate

Publicat: 29 mart. 2023, 14:37, de Cristian Matache, în News , ? cititori
S-a votat legea care obligă OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate

Camera Deputaților a votat legea care obligă OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate.

Politicul a găsit soluția de a obliga OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate. Mai întâi Guvernul a dat o ordonanță privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, impusă la finalul anului trecut în aplicarea unui Regulament UE din octombrie 2022. Apoi, Camera Deptuaților a transformat OUG în lege.

În plus, față de OUG 186/2002, deputații din arcul guvernamental au adăugat un amendament, ce a apărut în raportul comun al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Comisiei pentru industrii şi servicii, Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

Amendamentul admis își propune, conform Profit.ro, să facă în așa fel încât și companiile care, strict în baza situațiilor financiare de anul trecut, nu au obținut minimum 75% din cifra de afaceri din activități vizate de contribuția de solidaritate (extracție de țiței, gaze și huilă, respectiv fabricare de produse petroliere rafinate și de cocserie) să fie obligate să plătească contribuția.

OMV Petrom a spus că nu datorează niciun ban statului

În ultimul raport financiar al OMV Petrom scrie negru pe alb că societatea nu datorează statului niciun ban în contul taxei de solidaritate

”În privința riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimii ani, am observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare puse în discuție și/sau implementate.

Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influențează întregul mediu de afaceri. Totodată, în contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate măsuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, prețuri plafonate pentru gaze naturale și electricitate și supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate a UE.

Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contribuție de solidaritate, care a fost transpusă în legislația locală a statelor membre până la sfârșitul anului 2022, și este aplicabilă pentru 2022 și/sau 2023. Reprezintă o contribuție care se aplică profiturilor suplimentare ale societăților care operează în sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului și rafinării și se calculează pe baza profiturilor fiscale obținute de aceste societăți, determinate în conformitate cu normele fiscale naționale, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obținute în perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Această ordonanață urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament, că atare poate fi obiectul unor modificări. De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.

În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se așteaptă că OMV Petrom să nu între în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

În 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevențelor, taxelor suplimentare și a altor contribuții specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 mld lei. În total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021”.

Compania de stat Romgaz, concurentul OMV Petrom pe piața de producere a gazelor naturale și pe cea de producere a electricității, a declarat că va plăti taxa de solidaritate.