S-au afişat rezultatele la examenul de bacalaureat sesiunea de toamnă: rata de promovare – 32,5%

Publicat: 31 aug. 2022, 14:07, de Aurel Drăgan, în Educație , ? cititori
S-au afişat rezultatele la examenul de bacalaureat sesiunea de toamnă: rata de promovare - 32,5%

Rata de promovare la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea august – septembrie, înainte de contestaţii, se situează la 32,5%, mai mare cu 2,2% faţă de sesiunea de toamnă a anului trecut (30,3%), a anunţat miercuri Ministerul Educaţiei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, aceasta este cea mai ridicată rată de succes consemnată pentru acest tip de sesiune din anul 2009 până în prezent.

Din totalul candidaţilor promovaţi (9.271), 6.412 candidaţi provin din promoţia 2021 – 2022, iar 2.859 de candidaţi provin din promoţiile anterioare.

Rata de succes pentru promoţia curentă este 34,1%, iar pentru promoţiile anterioare – 29,5%.

În judeţul Călăraşi, unde lucrările scrise ale candidaţilor au fost evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an, rata de succes a fost de 26,6%.

La probele scrise s-au prezentat 28.496 de candidaţi din totalul celor 34.823 de candidaţi înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 112 candidaţi (aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni).

Rezultatele (înainte de contestaţii) au fost afişate miercuri, 31 august, ora 12,00, în centrele de examen şi pe pagina web dedicată.

La fel ca în prima sesiune, rezultatele au fost publicate prin anonimizarea datelor personale ale candidaţilor, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor – GDPR).

Contestaţiile pot fi depuse tot miercuri, în intervalul orar 12,00 – 18,00, atât în format clasic/letric, cât şi electronic. În acest sens, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei este finală şi poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (interval 1 – 2 septembrie), vor fi comunicate în data de 3 septembrie.

Media minimă de promovare a examenului este 6 (şase), iar nota minimă pentru fiecare probă scrisă este 5 (cinci). Procentul de promovare este calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.