S-au gândit să-i pună lenjerie intimă: Statuia lui David de Michelangelo, acoperită. Critic de artă – „O umilință și o porcărie” (VIDEO)

Publicat: 08 oct. 2021, 23:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
S-au gândit să-i pună lenjerie intimă: Statuia lui David de Michelangelo, acoperită. Critic de artă - „O umilință și o porcărie” (VIDEO)

O copie 3D a statuii „David” de Michelangelo se află în centrul unei controverse la Dubai, unde expozanţii i-au acoperit statuii organele genitale, de teamă că ar putea să-i ofenseze pe tradiţionaliştii islamici.

Potrivit Reuters, organizatorii pavilionului italian au insistat că decizia nu reprezintă cenzură, ci un concept curatorial. Sculptura de 5,20 metri înălţime, considerată a fi cel mai precis facsimil al capodoperei Renaşterii realizat vreodată, este expusă pe două etaje în pavilionul italian de la Expo 2020 care s-a deschis la 1 octombrie în Dubai South district. Vizitatorii pot întrezări un sfert din operă, umerii şi capul, de la etajul superior, dar jumătatea lui inferioară, învelită în sticlă, poate fi văzută de la primul etaj – o zonă închisă publicului.

O placă de beton ascunde în mod eficient regiunea pelviană a statuii. Davide Rampello, directorul artistic al pavilionului, a refuzat să numească gestul cenzură, spunând în schimb că scopul era poziţionarea statuii drept un martor la „teatrul memoriei”, potrivit Corriere della Sera. „Michelangelo ştia că fără memorie nu poate exista ştiinţă şi nici artă”, a declarat Rampello ziarului, insistând că „nu a existat o cenzură a guvernului” din partea autorităților din Dubai. Dar alţii care au lucrat la proiect au fost mai sinceri cu privire la îngrijorările expunerii unei statui goale într-o regiune puternic islamică precum Emiratele Arabe Unite.

„Am înţeles prea târziu că este o greşeală să aduci statuia unui bărbat nud în Emirate”

Ne-am gândit chiar să-i punem lenjerie intimă sau să o schimbăm cu totul„, a declarat un membru al expoziţiei, sub anonimat, pentru La Repubblica, explicând că „am înţeles prea târziu că este o greşeală să aduci statuia unui bărbat nud în Emirate„. Istoricul de artă italian Vittorio Sgarbi a spus că organizatorii pavilionului „respectă tradiţia islamică” şi a precizat că este „o umilinţă inedită, inacceptabilă şi intolerabilă„. „Statul italian şi arta italiană au fost modificate. O adevărată porcărie”, a subliniat acesta.

Emblemă a Renaşterii italiene, David, sculptat de Michelangelo între 1501 şi 1504 într-o singură bucată de marmură de Carara, îl reprezintă pe eroul biblic în momentul în care se pregăteşte să-l înfrunte pe Goliat cu praştia.