„Să nu vă temeți. Frica ucide mintea”: Ce este Dune

Lungmetrajul „Dune”, unul dintre cele mai așteptate blockbuster-uri din ultimii ani, a avut deja premiera mondială. Producția, ecranizare după complexul și genialul roman din 1965 al lui Frank Herbert, se mândrește cu o distribuție plină de staruri ale cinematografiei.

Staruri pe nume Timothée Chalamet (făcut pentru rolul principal), Zendaya, Josh Brolin, Javier Bardem, Dave Bautista, Rebecca Ferguson, Jason Momoa sau Oscar Isaac, potrivit BBC News

Producția-mamut este de departe o mare revelație în ceea ce privește filmele SF, neavând absolut nicio legătură cu „consumabilele” producții Marvel. Este un film cu un subiect SF complex, la care trebuie atenție maximă pentru a-l urmări, lucru greu de obținut în prezentul superficial. Deși regizorul recunoaște cât de greu i-a fost să se avânte într-o asemenea aventură numită „Dune”, nu neagă posibilitatea realizării unei a doua părți și le transmite fanilor, în spiritul filmului, „Să nu vă temeți. Frica ucide mintea”.

Dar ce este, de fapt „Dune”?

După succesul romanului, începând cu 1971, au fost mai multe încercări de adaptare pentru marele ecran. Unii nu știu, iar alții poate nu își mai amintesc de acel „Dune” din 1984, în regia lui David Lynch, film considerat iconic de unii sau dimpotrivă, un eșec cinematografic de alții, cu tânărul interpret (pe atunci) Sting făcând parte din distribuție. Ca un arc peste timp, Ben Travis, editorul adjunct al Empire Magazine, a acordat ecranizării actuale, din 2021, cinci stele: „Pentru adepții poveștilor științifico-fantastice, în special cei care au venerat de-a lungul anilor romanul lui Frank Herbert și au așteptat zeci de ani să fie adus pe ecran într-o încarnare mai reușită decât au reușit cineaștii anteriori, fără nicio greșeală, adaptarea lui Villeneuve este cea la care ați visat mereu”.

Anul „acțiunii” e 10191, an în care, într-un vast imperiu interplanetar, guvernat după niște ciudate reguli feudale, unde „casele nobiliare” se luptă pentru supremație. În centrul acțiunii sunt reprezentanții a două astfel de Case: Harkonnen („răii”) și Atreides („cei buni”). Miza e planeta Arrakis, cunoscută și sub numele de Dune, sursa Mirodeniei – o „chestie” geriatrică, care prelungește viața și oferă capacitatea de a vedea viitorul, ceva de care depind călătoriile interstelare. Mai există și un misterios ordin Bene Gesserit, parțial personaje pozitive, parțial vrăjitoare-zgripțuroaice, mai există și Fremenii, Sardaukarii – soldații formidabili ai Imperiului, Noul Mesia de la care se așteaptă restabilirea ordinii în Univers și câte altele care fac aluzie la trecut, prezent și viitor!

Rămâne de văzut. Filmul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole