Sală de judecată special construită, totul filmat și transmis în direct: Începe un proces istoric în Franța (VIDEO)

Publicat: 06 sept. 2021, 23:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Sală de judecată special construită, totul filmat și transmis în direct: Începe un proces istoric în Franța (VIDEO)

În Franța sunt pregătiri pentru un proces istoric care va începe miercuri și presupune o mobilizare de excepție: 1.800 de părți civile, peste 300 de avocați și 141 de instituții mass-media acreditate.

Este voba despre procesul atentatelor de la 13 noiembrie 2015 din Paris, revendicate de gruparea teroristă DAESH – Stat Islamic, o serie de atacuri armate, atentate cu bombă și o luare de ostatici la sala Bataclan. O sală de judecată a fost special construită. Procesul va fi filmat și transmis în direct printr-un post de radio pe internet la care părțile implicate vor avea acces cu o parolă.

Acesta este deja considerat de presa franceză un proces istoric, ținând cont de amploarea tragediei: au fost 130 de morți în seara de 13 noiembrie 2015, cel mai grav atac comis vreodată în Franța. Istoric, însă, și prin mobilizarea extraordinară. După o anchetă care a durat 4 ani și jumătate la care au lucrat 9 magistrați anti-tero, se estimează că procesul va dura 9 luni.

Un dosar care cuprinde 542 de volume

În fața instanței special compusă ajung 20 de persoane care au fost implicate în atentate și un dosar care cuprinde 542 de volume cu un milion de pagini. Lista celor „implicați” în proces a fost publicată de la-croix.com.

Inițial, s-a luat în considerare organizarea procesului sub un cort în afara Parisului. În cele din urmă, a fost construită o sală în întregime pentru a găzdui dezbaterile, în fostul tribunal al Parisului, pe Île de la Cité. Lucrările au început în martie 2020 și au fost finalizate la începutul verii. Cei care au reușit să scape cu viață în urma atentatelor au avut acces în respectivul spațiu.