Salarii mici, muncă multă. Lucrătorii din România, cu cel mai mare risc de sărăcie din UE

Publicat: 26 mai 2024, 16:31, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
Salarii mici, muncă multă. Lucrătorii din România, cu cel mai mare risc de sărăcie din UE
Sursa foto: freepik.com

România se confruntă cu cea mai ridicată rată a sărăciei în muncă din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că, în ciuda efortului lor, românii sunt mai expuși riscului de sărăcie decât alți europeni, inclusiv cei din regiunea noastră.

În 2023, 15,3% dintre lucrătorii din România erau expuși riscului de sărăcie, în timp ce în Bulgaria și Spania acest procent era puțin peste 11%, iar în Grecia și Ungaria era de aproximativ 10% și, respectiv 7%. Anul precedent, procentul lucrătorilor aflați în risc de sărăcie era de 14,5% în România, comparativ cu 9,7% în Bulgaria și peste 11% în Italia și Spania, conform datelor Eurostat. În același an, Franța a înregistrat o rată a sărăciei în muncă de 7,5%, în timp ce Croația de 4,7%. Tendința a fost una de creștere a riscului de sărăcie în muncă în 2023 față de 2022.

În medie, în ultimii cinci ani (2019-2023), 8,8% dintre lucrătorii europeni s-au confruntat cu riscul de sărăcie. Cea mai ridicată rată s-a înregistrat în România (15,3%), urmată de Luxemburg (12,6%) și Spania (12%). Cele mai scăzute procente au fost înregistrate în Finlanda (2,8%), Cehia (3,4%) și Belgia (4,2%).

Aceste statistici arată că salariile din România nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile de bază ale lucrătorilor. Precaritatea locurilor de muncă reprezintă unul dintre factorii principali care determină românii să emigreze în statele din Europa de Vest.

În ceea ce privește distribuția pe genuri, procentul bărbaților din România aflați în risc de sărăcie este mai mare (18,9%) decât al femeilor (10,3%) în 2023. Acest lucru se poate datora faptului că rata de ocupare a femeilor din România este mult mai mică în comparație cu cea a bărbaților, iar proporția de femei cu studii superioare în câmpul muncii este mai mare.