Salariile compensatorii primite de angajaţii rămaşi fără loc de muncă, după închiderea uneia dintre cele mai vechi fabrici din România

Publicat: 22 apr. 2025, 11:18, de Ionut Jifcu, în SOCIAL , ? cititori
Salariile compensatorii primite de angajaţii rămaşi fără loc de muncă, după închiderea uneia dintre cele mai vechi fabrici din România
sursa foto: Greenbrier Europe

Salarii compensatorii sunt negociate, în această perioadă, de sindicalişti pentru cei aproximativ 700 de angajaţi ai fabricii de vagoane din Arad, care va fi închisă de Greenbrier România.

Salarii compensatorii

După ce Greenbrier România a anunțat închiderea fabricii Astra Rail din Arad pe 7 aprilie, aproximativ 700 de angajați se confruntă cu perspectiva pierderii locului de muncă. Decizia, justificată prin dificultăți economice și logistice, a declanșat o serie de negocieri între conducerea companiei, sindicat și autoritățile locale, în vederea stabilirii unor compensații și soluții alternative pentru muncitori.

Compania a invocat mai multe motive pentru oprirea activității: provocările din industria construcțiilor de material rulant, creșterea costurilor operaționale, dificultățile logistice cauzate de vechimea fabricii și poziționarea sa în zona urbană. Totodată, o posibilă anulare a unei comenzi importante din Statele Unite – afectată de majorarea taxelor vamale – a contribuit decisiv la luarea deciziei.

Negocieri în curs pentru salarii compensatorii

În urma unei prime runde de negocieri, sindicatul a reușit să obțină o ofertă diferențiată de salarii compensatorii, în funcție de vechimea angajaților:

  • 2 salarii pentru angajații cu până la 5 ani vechime
  • 3 salarii pentru cei cu 6-7 ani
  • 6 salarii pentru angajații cu peste 8 ani vechime

„Încă nu e definitiv. Suntem în concediu săptămâna aceasta. Urmează o altă întâlnire după 28, dar nu s-a stabilit o dată exactă”, a declarat liderul de sindicat, Ciprian Pele, pentru Special Arad.

În paralel, peste 10 firme din Arad și Timișoara au vizitat fabrica pentru a discuta cu muncitorii în vederea unor posibile angajări. Totuși, deocamdată, nu s-a concretizat nicio ofertă fermă.

„Fiecare și-a lăsat CV-ul, dar nu știm sigur dacă se va concretiza ceva. Cea mai grea situație e pentru familiile în care ambii soți lucrează aici”, a adăugat Ciprian Pele.

Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii Arad a inițiat întâlniri cu reprezentanții companiei pentru a identifica măsuri de sprijin pentru angajați. Deși procesul este în desfășurare, incertitudinile persistă pentru cei care își pierd sursa principală de venit în plină vară.

În timp ce unitatea din Arad își va închide porțile definitiv până la sfârșitul lunii iunie, Greenbrier își va continua operațiunile în fabricile din Caracal și Drobeta Turnu Severin, unde planifică investiții și onorarea comenzilor în derulare.

Astra Rail Industries, parte a grupului Greenbrier, a raportat în 2023 o creștere semnificativă a cifrei de afaceri, ajungând la 1,2 miliarde de lei, și are cea mai mare capacitate de producție de vagoane din Europa – 5.000/an. Totuși, lipsa cererii interne obligă compania să exporte aproape toată producția.