Salt spectaculos în digitalizarea României. Robotul ION te învață cum să-ți schimbi buletinul

Publicat: 26 feb. 2024, 07:29, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE
Salt spectaculos în digitalizarea României. Robotul ION te învață cum să-ți schimbi buletinul

Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a anunțat că robotul ION este în curs de actualizare pentru a deveni și mai util cetățenilor români.

El a specificat că, prin incorporarea unui nou modul bazat pe tehnologia Chat GBT, ION va putea oferi în viitorul apropiat soluții concrete pentru procesul de reînnoire a documentelor personale.

Robotul ION se updatează şi trece într-o etapă mult mai utilă pentru români şi tinerii care l-au generat sunt extraordinari. Lucrăm acum la un modul în care, folosind modelul Chat GBT, să vină cu răspunsuri practice legate de asistenţa pentru reînnoirea documentelor. Dau un exemplu foarte simplu. Vei putea să îl întrebi pe robotul Ion direct de pe telefon: mi-a expirat buletinul ieri, sunt din Sectorul 6, ce trebuie să fac. Iar robotul Ion o să răspundă: online faci programare pentru reînnoirea buletinului după care te deplasezi fizic pe strada X la serviciul de înnoire a documentelor între ora 8 – 14 la ghişeul 3”, a afirmat ministrul Bogdan Ivan.

La 1 martie 2023, fostul prim-ministru Nicolae Ciucă prezenta acest proiect drept primul consilier guvernamental bazat pe inteligența artificială.

„Astăzi avem o surpriză care nu aparține Guvernului, ci unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează, astfel, o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional. Discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, este aici în stânga mea – numele lui este ION, vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI”, preciza Nicolae Ciucă în ședința de Guvern.