Săptămâna politică românească

Publicat: 17 feb. 2024, 08:00, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Săptămâna politică românească

Agenda politică internă a săptămânii care tocmai se încheie a fost dominată clar de negocierile din sânul Coaliției. Comasarea alegerilor pare să fi rămas doar o monedă de schimb pentru obiectivul principal: candidatura cu susținere comună la Președinție. Săptămâna politică românească nu schimbă cu nimic peisajul electoral. Dar aduce în prim-plan câteva figuri care o vor face. Curând.

La ora la care scriem aceste rânduri, runda finală de negocieri este amânată. Pentru duminică. Baletul declarativ a traversat din nou toată gama de insinuări, amenințări, burzuluieli și ipocrizii. Mici și mijlocii. S-a ajuns, din nou, la ideea de destrămare a Coaliției. S-a ajuns, din nou, la evaluarea potențialului electoral al celor două tabere. PNL pretinde morțiș Președinția, cu argumente destul de firave. Realitatea sondajelor de subteran (adică acele sondaje care nu ajung niciodată în spațiul public) conține cifre amare pentru PNL. Cel puțin așa susține PSD, care, orice ar face, orice ar drege, rămâne neclintit pe primul loc în opțiunile românilor. La rândul său, PSD e dispus să accepte comasarea dacă PNL susține un candidat PSD la Președinție. Comasarea alegerilor pare să fi rămas doar o monedă de schimb pentru obiectivul principal: candidatura cu susținere comună la Președinție. Astfel, negocierile ajung într-un punct critic.

Ambele tabere admit că fractura de Coaliție ar aduce Țara într-o criză politică de proporții.

„Cel mai bine pentru mine şi colegii mei ar fi fost să nu întrăm la guvernare şi să nu facem această coaliţie. În acest moment cred că ori am fi avut alegeri anticipate când eram în pragul unei crize sociale, ori PSD ar fi avut cu cinci în faţă la alegeri. Dar am hotărât într-un moment dificil.” declară domnul Marcel Ciolacu, de la Roma. Cu cinci în față… adică un fel de 50 la sută în sondaje. E nici chiar așa, dar cu un patru în față nu ne-ar fi mirat.

”PNL nu renunță la propriul candidat pentru șefia țării – Categoric da. Mandatul pe care noi l-am primit din partea BPN este foarte clar – să discutăm despre comasarea alegerilor europene cu cele locale. Atât” afirmă domnul Lucian Bode, secretar general al PNL.

Iar domnul Nicolae Ciucă sugerează, cu temei, că „…orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună”.

Am mai spus-o, PSD și PNL nu se vor separa. Căsnicia e deja trainică. Nu e momentul unui divorț. Poate iese, așa, de-o păruială cu reproșuri. Mai mult, în analizele pertinente care circulă prin media stăruie ideea că aceste două partide nu mai au nici un motiv să nu fuzioneze. Diferențele doctrinare sunt la un minim istoric. Pozițiile față de politicile publice sunt foarte rar divergente. De ce nu fuzionează? Drama se prelungește nepermis față de termenele actuale ale celor 5 runde de alegeri. Și, între timp, AUR racolează de zor tot ce prinde.

Piedone e în mare formă

Revenit în funcția de primar al sectorului 5, Cristian Popescu este extrem de activ. Atât în teritoriu cât și în relația cu media. Descoperă un obuz rămas din cel de-al doilea război mondial. Îl mediatizează. Îl balizează. Îl neutralizează. Apoi iese în aceeași zi, ziua lui de naștere, într-o conferință de presă de breaking news. Își confirmă disponibilitatea de a rezolva problema spinoasă a candidaturii la funcția de Primar General al Capitalei. Sugerează chiar și un fel de primaries, pe model american. În care să-și măsoare forțele cu Gabriela Firea. Și cel mai bun să candideze din partea PSD. Îi lăsăm microfonul:

Păi am văzut dezbaterile, indecizia partidelor de a-și desemna candidații. Nu au nici oamenii, nici locomotivele necesare pentru a veni în fața bucureștenilor. Mă refer la marea majoritatea a partidelor, în special la cele aflate la guvernare. Bucureștiul astăzi are trei primari care au dovedit că au lucrat în interseul orășenilor: Daniel Băluță, Robert Negoiță și subsemnatul, Cristian Piedone. Eu am spus că îmi voi pune cei 30 de ani de experiență în administrație pentru asta. Dacă nu ia cineva frâiele, trebuie să fac eu asta. Cu toată modestia, eu nu cerșesc prietenii, eu ofer prietenia mea. Eu și Gabriela Firea suntem paraleli și echidistanți, dar partidul meu o va susține pe Gabriela Firea. Asta nu înseamnă că PUSL nu va avea candidat. Nu mai ține cu vrăjeala asta la cetățeni. Trebuie să anunțe candidații. Dacă coaliția nu întelege că trebuie să colaboreze, Nicușor Dan va câștiga din nou Bucureștiul. Eu nu mă adresez liderilor de partid, eu mă adresez bucureștenilor. Eu nu sunt perfect și nu dau sfaturi, dar sunt liber să am decizii. Eu nu exclud nimic. Eu nu pot decât să mă aliniez cu dorința cetățenilor. Bucureștenii mă vor”, a declarat Cristian Popescu – Piedone pentru Antena 3.

Primari care își dau în judecată Primăria

Păi ce, profesorii și medicii mănâncă cu două guri și noi doar cu una? intră direct pe primul loc într-un top neoficial al aforismelor administrative românești.

Sună bizar și, probabil, comic. Totuși, se întâmplă în România.

Doi primari din județul Prahova au decis să dea în judecată propriile primării, revendicând salarii mai mari. Costea Daneluș, primarul localității Slănic, și Dragoș Niță, primarul orașului Plopeni, au inițiat acțiuni similare, invocând faptul că plafonarea indemnizațiilor lor de către Guvern în trecut a fost nedreaptă și că merită o compensație.

Această situație bizară a apărut ca o reacție la decizia Guvernului de a îngheța salariile primarilor în urmă cu câțiva ani. „Păi ce, profesorii și medicii mănâncă cu două guri și noi doar cu una?„, s-a întrebat retoric unul dintre primari, exprimând frustrarea față de tratamentul inechitabil pe care îl consideră că li s-a aplicat.

Cu toate acestea, gestul lor a fost întâmpinat cu o doză sănătoasă de scepticism din partea comunității și a experților legali. Președintele Asociației Comunelor din România a avertizat că un primar în funcție nu poate da în judecată propria instituție și că acțiunea lor are șanse minime de reușită în instanță.

Interesant este că această mișcare controversată nu a fost întreprinsă doar de primarii în funcție, ci și de viceprimarii localităților respective. Aceasta provoacă întrebări cu privire la dinamica și coeziunea în interiorul autorităților locale.

Mai mult decât atât, această situație generează și o discuție despre rolul și responsabilitățile unui primar în raport cu instituția pe care o conduce. Este primarul doar un cetățean privat care poate contesta deciziile primăriei sau există o separare clară între funcția oficială și persoana privată?

În ciuda eforturilor lor, avocații primarilor au atras atenția că, până când ordonanțele privind plafonarea salariilor nu sunt declarate neconstituționale, aceștia nu au șanse să obțină banii la care aspiră. Astfel, este de așteptat ca această poveste să continue să se desfășoare în instanță, oferind o imagine caricaturală asupra politicii și legislației locale.

Gabriela Firea, singurul candidat PSD pentru Primăria Capitalei

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că Gabriela Firea este singurul candidat înscris în cursa internă pentru candidatura la Primăria Capitalei, iar organizația București o susține. Ciolacu a subliniat că ar fi „culmea să fie singura candidată și să piardă”.

Această declarație a stârnit controverse și speculații în mediul politic, mai ales că Firea a dezvăluit că este sfătuită să nu candideze pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, atât de soțul său, Florin Pandele, cât și de alți colegi de partid. Dar Gabriela Firea vrea să se sacrifice pentru binele bucureștenilor. Afirmă că își dorește să fie candidatul PSD la Capitală și că nu va utiliza funcția de primar pentru a avansa în grad în cadrul partidului.

Gabriela Firea a propus un acord în interiorul partidului, prin care candidatul la Primăria Capitalei să renunțe la pretenția conducerii partidului.

În acest context, este interesant de urmărit cum va evolua situația și care va fi impactul unei candidaturi unice în cursa pentru Primăria Capitalei. În lipsa altor candidați și a unei competiții reale, este posibil ca Firea să câștige candidatura PSD fără dificultate. Dar această situație ridică întrebări cu privire la legitimitatea și reprezentativitatea sa în funcția de primar.

De asemenea, este important de observat cine ar putea fi candidații susținuți de Firea în cazul în care PSD nu o nominalizează, având în vedere că primarii de sector Robert Negoiță și Daniel Băluță au anunțat deja că intenționează să candideze pentru un nou mandat în sectoarele pe care le conduc. Rămâne Piedone. Ceea ce ni se pare normal. Fiindcă sentimentul este reciproc.

Pentru sfârșitul de săptămână vă propunem un citat. Ne-a atras atenția și ne-a cucerit respectul. Coincide cu modul în care percepem vremurile sub care gâfâim.

Citatul săptămânii:

„…pe deloc puține canale de socializare, se propagă ,în cascadă, zvonuri alarmiste care întrețin starea de haos și de insecuritate individuală și colectivă. Așa încât este din ce în ce mai greu să distingi adevărul de fals, aplicând regula consultării a trei surse diferite care difuzează informații despre același subiect. Și asta pentru că o minciună abil ticluită este mult mai intens propagată decât adevărul spus corect și argumentat.

Rezultă de aici că ar trebui să ne resemnăm și să renunțăm să smulgem ,,chinorozul măștii’’ (vorba regretatului baladist George Țărnea) unor asemenea minciuni difuzate pe canale care se pretind a reprezenta singura alternativă a presei scrise și audiovizuale tradiționale? Dimpotrivă, asta înseamnă că trebuie să fim mult mai mulți și mai tranșanți cei care, inclusiv pe canalele mediei alternative, dăm replica meritată bavardajelor, dezinformării, adică acelei zvonistici care se vinde bine la un public amator de cancanuri și de huiduială. Baza de masă a unui foarte periculos curent de manipulare și de alienare a conștiinței civice pe care, după numele promotorului său, l-aș numi „șoșocizarea României’’. Șerban Cionoff, jurnalul.ro

Bavardaj=vorbărie goală. Ca să fie mai clar.

Ultima oră nu are legătură cu România.

A murit Aleksei Navalnâi.

L-au murit pe Aleksei Navalnâi.